Wat doen die darmen raar tijdens de vakantie!

Iedereen heeft het wel een keer meegemaakt. Je geniet volop van je vakantie en opeens zijn je darmen helemaal van streek. Dat kan twee kanten uit diarree of obstipatie. Allebei geen pretje, het kan je vakantie aardig beïnvloeden.

Algemene bekende tips

Er zijn een aantal bekende tips om de kans op darmproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Let extra goed op hygiëne: kies een schoon toilet en was je handen goed.
  • Eet geen rauwkost of salades en schil al je groente en fruit zelf
  • Geen ijsblokjes of kraanwater drinken (denk ook aan tandenpoetsen)
  • Kijk uit met eten bij kraampjes op straat (hoe leuk dat ook is!)
  • Check of vlees, gevogelte en vis goed gebakken is
  • Vermijd onverpakt (room)ijs

Obstipatie

Je bent op je vakantiebestemming gearriveerd en opeens kun je helemaal niet meer naar het toilet. Dagenlang geen ontlasting, maar je eet wel. En dus heb je een heel erg opgeblazen gevoel en lijk je in je leuke zomerjurkje opeens wel een paar maanden zwanger.

Specifieke tips bij obstipatie

Heb jij op vakantie snel last van obstipatie, neem dat prebiotica mee. Prebiotica zijn vezels. Deze worden niet verteerd en niet opgenomen in je lichaam, maar ze zorgen ervoor dat je ontlasting soepeler en zachter wordt, zodat je makkelijker naar het toilet kunt.

Twee opties:

  • Prebiotica supplement*

Dit is verkrijgbaar in poeder of tablet vorm. Tijdens je vakantie zijn tabletten waarschijnlijk een stuk praktischer.

  • Lijnzaad

Lijnzaad kun je gewoon in de supermarkt kopen. Er zijn twee varianten: heel lijnzaad en gebroken. Het hele lijnzaad moet nog gebroken worden anders wordt het niet opgenomen in je lichaam. Dit kun je doen met een koffiemolentje of een vijzel, maar die ga je natuurlijk niet meenemen op vakantie. Handiger is dan om een zakje gebroken lijnzaad mee te nemen, dat je direct kunt gebruiken. Let wel op je het lijnzaad niet verwarmt en de verpakking goed dichthoudt. Gebroken lijnzaad, is kwetsbaar en kan oxideren. Dat wil je voorkomen. Lijnzaad heeft weinig smaak dus je kunt het over willekeurig welke maaltijd strooien. Start met 1 of 2 theelepels en verhoog dit eventueel naar 1 eetlepel per dag.

Darmflora

(Reizigers)diarree

Ook deze variant hebben de meeste mensen wel eens aan de hand gehad. Opeens kun je niets meer eten, zonder gelijk naar het toilet te rennen. Vaak heb je dan iets verkeerds gegeten of gedronken waardoor er onbekende bacteriën in je lichaam terecht zijn gekomen. In feite is diarree een hele gezonde reactie. Je lichaam zorgt er dat de bacteriën je lichaam zo snel mogelijk weer verlaten. Maar het liefste wil je deze situatie voorkomen. Je kunt de kans op reizigersdiarree voorkomen door een probiotica* kuur te doen. Met een kuur vul je de goede bacteriën in je darmen aan, zodat ze zich beter kunnen weren tegen eventuele slechte bacteriën. Je vult als het ware je darmleger tijdelijk aan.

Het beste kun je een week voordat je op vakantie vertrekt al starten met een kuur. Kies dan voor een poedervorm en een probiotica variant met zoveel mogelijk verschillende soorten bacteriën. Tijdens je reis kun je overstappen op tabletten.

Ik wens je een fijne vakantie met rustige darmen!

*Wil je tips voor een goede pre- of probiotica kuur, neem dan contact met me op.

Tue, 17 July