Kijk jij met gemengde gevoelens uit naar de feestdagen?

kerst sterren

Leuke en gezellige dagen met familie en vrienden gaan meestal gepaard met veel eten en drinken. En dat is na afloop vaak zichtbaar op de weegschaal. Ik krijg in mijn praktijk dan ook regelmatig vragen als ‘hoe pak ik dat nou aan tijdens de feestdagen? Heb je een gezond kerstmenu voor me?’.

Op die tweede vraag kan ik heel snel antwoord geven: ‘Nee!’. Als jouw gezondheid afhangt van het diner tijdens de kerstdagen dan gaat er iets niet goed tijdens de rest van het jaar!

Hoe kun je die dagen toch relaxed doorbrengen?

Wed, 21 December

Goede kans dat jij binnenkort ook een oproep krijgt voor je COVID-19 vaccinatie. Als jij besluit om een afspraak te maken, dan tref je in deze nieuwsbrief een aantal tips om je daar zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Vaccinatie Covid-19

Als je het vaccin krijgt toegediend wordt je immuunsysteem aan het werk gezet om anti-stoffen aan te maken, maar daar zijn wel voedingsstoffen voor nodig!

Wat kun jij zelf doen om de werking van het vaccin te optimaliseren?

Sat, 15 May

Mijn motto: wat op natuurlijke wijze kan, moet je niet met medicatie op willen lossen!

overgangsklachten

Op het gebied van de overgang heb ik lang gedacht dat klachten er voor een deel bij horen. Voor de rest zocht ik de oplossing vooral in gezond eten, genoeg bewegen en stresshantering.

Sinds ik lid ben van het netwerk OVER! en masterclasses heb gevolgd van zowel Dr. Ingrid Pinas als Dr. Herman Depypere moet ik mijn motto bijstellen.

Belangrijkste les: de overgang was niet voorzien!

Wil je weten hoe ik nu aankijk tegen hormoontherapie? Lees meer...

Mon, 30 November

De zomer haalt ons doorgaans uit het ritme. En dat is goed; even alles loslaten.

Thuiswerken

Dit jaar waren veel mensen al ruim voor de zomer uit hun ritme. Alle maatregelen rondom Corona hadden nogal wat impact op ons leven. En dus ook op onze gewoontes en patronen!

Maar hoe pak je nu de (gezonde) draad weer op?

Lees blog

Mon, 28 September

Het overkomt veel mensen. Je laat bloed p

rikken en opeens blijk je een te hoog cholesterol te hebben! Helaas volgt daarna vaak medicatie in de vorm van een statine. In Nederland gebruiken meer dan 2 miljoen mensen een cholesterolverlager!

Cholesterolwaardes

Lees blog

Mon, 28 September

Artikel Leiderdorps Weekblad Vitans - Wetselaar

Naar schatting heeft 5 tot 20 % van de Nederlandse bevolking last van het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd. Hoewel dit geen ernstige aandoening betreft, kunnen de klachten vergaande consequenties hebben voor het dagelijkse leven. Buikpijn, problemen met ontlasting, gasophoping, boeren en winderigheid kan in zo’n hevige mate voorkomen dat het je belemmert om er op uit te gaan.

Het artikel gaat over hoe je klachten van het prikkelbare darm syndroom kunt verminderen door meerdere disciplines te combineren. Zo ontstond de samenwerking met osteopaat Paul Wetselaar.

Lees artikel

Fri, 24 January

Eet jij alleen de roosjes van de broccoli op en gooi je de rest weg? Zonde!

Broccoli

De steel is zeker zo lekker en nog gezond ook. Maar hoe eet je die dan? Simpelweg door de harde buitenste schil er af te snijden. Je kunt de steel nu rauw eten of meewokken of - stomen met de roosjes. Snijd de steel dan wel in kleinere stukken zodat ze net zo snel gaar zijn als de roosjes. Of je gebruikt de steel voor je smoothie. Bijvoorbeeld in combinatie met banaan, spinazie en gember. Heerlijk en gezond begin van je dag!

Er wordt veel geschreven over broccoli. Dat is niet voor niets. Broccoli is één van de gezondste groentesoorten die er is! Er zitten nauwelijks calorieën in (dus goed voor de slanke lijn!) en heel veel stoffen waar ons lichaam blij van wordt. Lees verder...

Sat, 12 October

Je hoort steeds meer mensen spreken over vasten of onderbroken vasten, ook wel intermittent fasting genoemd.

vasten

Is dit goed voor het lichaam of juist niet? Vasten lijkt een gezonde boost aan je leven te kunnen geven, maar je moet wel weten hoe je het doet! Het kan namelijk ook een averechts effect hebben.

Overweeg jij om te gaan vasten, lees dan deze blog en bekijk de bijbehorende filmpjes!

Wed, 09 October

Sinds kort mag ik mijzelf orthomoleculair therapeut noemen! Ortho…wat? Helemaal eens, het is een moeilijk uitspreekbaar woord. Ook ik ben er lange tijd over gestruikeld. Veel interessanter is de vraag wat orthomoleculaire therapie doet en wat jij er persoonlijk aan zou kunnen hebben. Ik vertel je er graag meer over.

Orthomoleculaire therapie

Deze therapievorm is bij uitstek interessant voor mensen die al lange tijd met klachten rondlopen die niet opgelost worden of steeds weer terugkomen. Denk aan gewrichtsklachten die afnemen of verdwijnen na een behandeling, maar na een tijdje weer de kop opsteken.

Je kunt ook aan orthomoleculaire therapie denken als je van de ene klacht in de ander klacht lijkt te vallen. Lees verder...


Sat, 05 October

Het overkomt me gelukkig niet vaak, maar ook ik heb wel eens een eetbui. De laatste keer was het met recht een vreetbui…oeps! Maar hoe komt dat nou eigenlijk?

bonbons

In deze blog lees je hoe een eetbui kan ontstaan en wat je er tegen kunt doen!
Fri, 15 March

Het is 1 januari, je maakt de balans op. Conclusie: het roer moet rigoureus om! En dus begin je bijvoorbeeld met een dieet. Je bent super gemotiveerd. Je valt af, je voelt je fitter, kortom je voelt je fantastisch! Maar dan…gebeurt er iets onverwachts. Een reorganisatie op je werk, één van je kinderen is ziek, je ouders worden hulpbehoevend, je hebt bonje met je partner of…verzin het maar. En dan blijkt je nieuwe leefpatroon nog geen routine te zijn, maar volledig op wilskracht te draaien. En dat kost veel energie en die is er even niet meer. Weg nieuwe leefgewoontes, terug naar af! MISSION FAILED!

goede voornemens

We kennen het allemaal, tijdens de feestdagen ziet ons eetpatroon er toch anders uit dan normaal. Ik laat de stortvloed aan lekkernijen vol genot op me afkomen. Soms tot grote verbazing van mijn directe omgeving. ‘Jij eet toch altijd zo gezond?’.

veel eten tijdens de feestdagen

Inderdaad dat klopt, ik mag gerust zeggen dat ik een heel gezond eet- en leefpatroon heb. Het is tenslotte ook mijn werk om cliënten en medewerkers van bedrijven te begeleiden naar een fit & gezond leven. Dus practice what you preach! Behalve…tijdens de feestdagen!

Ik vertel je graag waarom veel eten tijdens deze dagen voor mij een functie heeft.

Thu, 10 January

Iedereen heeft het wel een keer meegemaakt. Je geniet volop van je vakantie en opeens zijn je darmen helemaal van streek. Dat kan twee kanten uit diarree of obstipatie. Allebei geen pretje, het kan je vakantie aardig beïnvloeden.

Darmflora

Wat kun je doen om de kans op darmproblemen tijdens de vakantie zoveel mogelijk te voorkomen?

In deze blog - naast de bekende tips - ook specifieke aanraders als je snel last hebt van obstipatie of (reizigers)diarree...

Tue, 17 July

Het voorjaar trakteert ons op veel warme dagen; heerlijk! Keerzijde is dat de pollen zich eerder aandienen en dus ook hooikoorts.

Hooikoorts

Het is bekend dat bij sommige mensen het immuunsysteem overactief reageert op bepaalde stoffen, waardoor er een allergische reactie ontstaat met hooikoortsklachten als gevolg. Medicatie in de vorm van antihistaminica wordt vaak ingezet om die reactie tegen te gaan.

In deze blog lees je welke rol je darmen spelen in dit hele verhaal en hoe je op natuurlijke wijze je hooikoortsklachten kunt verminderen.

Wed, 06 June

De zomer komt weer langzaam in zicht. Veel mensen kijken daar naar uit. Er is echter ook een groep die met gemengde gevoelens aankijkt tegen de komst van zomerse temperaturen. Het moment dat je minder bedekkende kleding gaat dragen en je figuur beter zichtbaar wordt. En daar zit niet iedereen op te wachten.

stappen

Hoe is dat voor jou?

Zijn de eerste zonnestralen voor jou ook een trigger om te starten met een dieet? Lees dan deze blog!

Thu, 03 May

Vandaag, 16 maart, is het de internationale dag van de slaap. Deze dag vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente start.

Internationale dag van de slaap

In België is deze dag bekender dan bij ons in Nederland. Het is niet zo vreemd dat het bij onze zuiderburen meer leeft: zij hebben er een heuse uit-slaapdag van gemaakt! Wij besteden op deze dag vooral aandacht aan het belang van slaap en wat je kunt doen als je slaapproblemen ervaart.

Ik schreef er eerder een blog over: Extra kilo’s door slecht slapen? Slaap doet meer dan je denkt!

Geen uitslapen voor ons Nederlanders vandaag, maar wellicht dat ik morgen toch een uurtje extra pak ;-)!

Thu, 15 March

Herken je dit?

Stress

Eigenlijk ben je nooit ziek. De laatste ziekmelding op je werk kun je je niet herinneren. Collega's kunnen altijd op je rekenen. Die enkele keer dat je de afgelopen jaren ziek was, had je net een paar dagen vrij. Toeval? Meestal niet!

In deze blog lees je wat een mogelijke oorzaak kan zijn dat jij nooit ziek bent...

Tue, 06 March

Ben je regelmatig ziek en lijkt een griepje bij jou ook altijd net wat langer aan te houden dan bij mensen in je omgeving, dan heb je wellicht een lage weerstand.

Kiwi

‘Mijn mensen verrichten geen fysiek zwaar werk, dus is aandacht voor duurzame inzetbaarheid minder aan de orde!’.

Kantoorwerk

Verrichten jouw medewerkers voornamelijk kantoorwerk, dan heerst de gedachte dat je dat veel makkelijker lang vol kunt houden. Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, maar hier is wel enige voorzichtigheid geboden. Een combinatie van de hele dag zitten, weinig beweging, stressvol werk met deadlines en ongezonde voeding is helaas een voorbode voor veel meer kans op hart- en vaatziekten!

In dit artikel tips hoe je als werkgever kunt bijdragen aan de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van jouw personeel.

Thu, 08 February

In deze periode geef ik bij een grote olie raffinaderij een aantal workshops over voeding. De deelnemers werken in shifts en draaien dus ook regelmatig nachtdiensten. Veiligheid is van cruciaal belang; dat uit zich in allerlei maatregelen en procedures. Hoe mensen persoonlijk omgaan met de nachtdiensten heeft ook invloed op de veiligheid van de werkprocessen. Want als je je voeding niet aanpast aan je dienst, ben je minder alert of slaap je minder goed waardoor je minder scherp op je werk bent. Mooi dus dat deze werkgever aandacht aan dit onderwerp besteedt!

nachtdienst

Ben jij ook het hele jaar druk met het afvinken van je to do-lijstjes?  Heb je altijd in je hoofd wat er nog allemaal gedaan moet worden en lijkt de to do lijst soms alleen maar langer te worden i.p.v. korter? Gebruik deze tijd van het jaar eens om te kijken wat die to do lijstjes jou allemaal gebracht hebben; maak een TA DAAAA lijst!

Vink

In het NRC van afgelopen weekend stond een interessant artikel over het veranderen van gedrag na een hartaandoening. De titel luidt: Angst na een hartoperatie slijt, de slechte gewoontes niet.

Wees lief voor je hart

De schrik is groot op het moment dat je hart op welke wijze dan ook hapert en ingrijpen noodzakelijk is. Als je een hartaanval overleeft, net gedotterd bent of een bypass-operatie hebt ondergaan, dan gaan alle alarmbellen af. Op dat moment ben je je meestal bewust dat er dingen moeten veranderen.

In dit artikel een hoopvolle uitspraak: "Mensen die zonder risicofactoren een hartziekte krijgen – dat is heel zeldzaam.” Door leefstijlverandering kun je in de meeste gevallen voorkomen dat je hartproblemen krijgt én als je al hartpatiënt bent, kun je veel doen om te voorkomen dat je opnieuw klachten krijgt!

Lees meer...

Thu, 14 December

Hoor en lees jij ook steeds vaker over magnesium?

magnesium

In dit blog lees je wat daar de reden van is en ook wat jij daar zelf mee kunt doen. Je krijgt een beeld van de functie van magnesium en wat je ervan merkt als je een tekort hebt opgelopen. En natuurlijk handige tips om de hoeveelheid magnesium in je lichaam aan te vullen!

Lees het hele blog...

Tue, 05 December

Bodylanguage gaat vaak over het (onbewuste) non-verbale verhaal dat jij vertelt aan een ander. Nu is er onderzoek waar uit blijkt dat je met je houding ook een 'verhaal' kunt vertellen aan jezelf. En net zo goed als dat dat verhaal invloed heeft op mensen in jouw omgeving, heeft het ook invloed op jezelf!

krachtige houding

Soms ontkom je er niet aan en is een antibioticakuur de enige manier om van een bacteriële infectie af te komen. Denk bijvoorbeeld aan een long- of een blaasontsteking. Dat gaat meestal niet over door een paar dagen onder de wol te kruipen.

Antibiotica

We hebben veel aan antibiotica te danken, toch doet het niet alleen goede dingen. Er kunnen ook juist klachten ontstaan ná het gebruik van een kuur. En als je de kuur niet op een juiste wijze volgt kun je antibiotica resistentie in de hand werken.

Lees hier hoe je op een gezonde wijze met antibiotica omgaat.

Thu, 16 November

Vorige week stond ik met een leuk artikel in het Leiderdorps Weekblad. De tekst kun je hieronder terugvinden.

Artikel Leiderdorps Weekblad

Fit en gezond het nieuwe jaar in

Heel veel klachten zijn met een gezonde levensstijl positief te beïnvloeden. Dat is het uitgangspunt van VITANS, praktijk voor gezond leven. Het is vaak best lastig om op dit vlak de juiste stappen te zetten. Michelle van Vitans helpt mensen om inzicht te krijgen en vervolgens ook in actie te komen.

Lees de rest van het artikel

Mon, 13 November

slaapproblemen

Slapen, het lijkt zo gewoon, totdat het opeens een keer niet lukt! Omdat je bijvoorbeeld ergens over piekert. De volgende dag realiseer je je hoeveel impact dat heeft. Je bent minder fit, kunt je niet zo goed concentreren en hebt opeens een kort lontje. ’s Avonds ga je op tijd naar bed, je bent bek af! Maar wat schetst je verbazing…je kunt weer niet slapen. En dan begint zich een psychologisch spelletje in je hoofd af te spelen dat start met de gedachte ‘als ik nu maar kan slapen, want morgen….’. En dat werkt averechts. Voor veel mensen het begin van structurele slaapproblemen. En als de slapeloze nachten optellen, nemen ook de klachten toe!

Hoe werkt ons slaappatroon, waar kan het misgaan en hoe kun je invloed uitoefenen?

Thu, 02 November

Tijdens de zomervakantie heb je bewust de balans opgemaakt. Zat ben je het om altijd zo druk te zijn, vaak een gehaast gevoel te hebben en telkens achter de feiten aan te lopen. Goede voornemens volgen; na de zomer ga je het totaal anders aanpakken! Weg met die stress en al die paniekerige acties. Vanaf dit najaar ga je vanuit rust en wel overwogen aan de slag. So far, so good!

nooit meer te druk - Tony Crabbe

En dan ga je vol goede moed (en je voornemens op zak) weer aan de slag. Eerst op je gemak de berg aan mailtjes wegwerken om overzicht te creëren. Maar nog voordat je halverwege bent, staat er een collega aan je bureau. Er is een grote order binnengekomen! Superdeal voor de organisatie; enige maar…er zit een strakke deadline op! “Fijn dat je weer terug bent”, zegt je collega, “zonder jou zouden we het nooit voor elkaar krijgen!”. Je bent amper binnen en de ratrace is alweer begonnen! Je denkt nog even aan je goede voornemens, maar onder het mom van ‘dit is echt belangrijk’, zet je ze (voorlopig) aan de kant. Kwestie van goed time-management en dan hoeft het helemaal geen stress op te leveren. 

Weet jij hoe dit verhaal verder gaat?

Mon, 02 October

Afgelopen dinsdag mocht ik de enthousiaste en creatieve medewerkers van Millford Brand Identity triggeren tijdens de lunchsessie met het thema 'Eet jezelf (mentaal) scherp!

Lunchsessie Millford

Als je zowel om 9 uur 's ochtends als om 16 uur 's middags creatieve en verfrissende concepten bij je klanten aan wilt leveren, dan is het extra belangrijk dat je mentaal fit en scherp bent!

Meer informatie over de lunchsessie.

Thu, 14 September

In de zomer gaat het er allemaal net even iets anders aan toe. Zeker als je op vakantie bent. Andere omgeving en eetcultuur, weinig regelmaat, meer alcohol en lekkere traktaties zoals een ijsje of gebak. Even de touwtjes laten vieren, heerlijk ontspannen en genieten van al het lekkers dat het vakantieland je te bieden heeft. En laten we eerlijk zijn, daar is vakantie ook voor bedoeld!

Aan het werk

Terug van vakantie staat het gewone leven weer voor de deur…je moet weer aan de slag! En dat is voor veel mensen ook een mooi moment om weer wat gezonder te gaan leven. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk!

Tips hoe jij de gezonde draad weer op kunt pakken!

Thu, 24 August

Er zijn de afgelopen periode diverse berichten voorbij gekomen die ter discussie stellen of glutenvrije producten wel gezond zijn. Eet jij glutenvrij/-arm of overweeg je om dat te gaan doen, dan twijfel je nu wellicht of dat een verstandige keuze is. Of misschien vraag je je af waarom er zoveel ophef is over gluten?

Glutenvrij

Lopen was vroeger een standaard onderdeel van onze dag. Tegenwoordig moeten we daar vaak bewust moeite voor doen.

stoppen met zitten

De maatschappij veranderde. Er zijn meer beroepen waarbij je de hele dag zit, veel faciliteiten zijn dichtbij huis, we staan minder lang in de keuken, een groot deel van de mensen heeft een auto, het openbaar vervoer is beter geregeld en internet en alle bijbehorende opties zoals gamen zorgen ervoor dat we ook in onze vrije tijd meer zitten.

Lees waarom zitten in het bijzonder zo slecht is en een uurtje sporten in de week geen goede compensatie is! 

Tue, 08 August

Na het ijsbad van Wim Hof (the iceman) was het tijd voor de vervolgstap: het freezlab!

Freezlab

In het Olympisch stadion in Amsterdam zit sinds kort het freezlab. De naam verraadt het al, het is een lab waar het freezing koud is. Hoewel de wijze waarop het aangeboden wordt nieuw is, is blootstelling van je lichaam aan extreme kou al eeuwenoud. Het wordt cryotherapie genoemd en uit onderzoek blijkt dat kou ons immuunsysteem versterkt.

Wat kan cryotherapie voor jou doen en hoe gaat het in zijn werk?

Tue, 25 July

Vorig week zat ik in dit bad gevuld met ijs, temperatuur: 0 ⁰C! En dat is hééééél koud!

Wim Hof methode

Is ze gek geworden zul je denken, dat doe je toch niet voor je lol? Nee, in eerste instantie niet. De reden dat ik in dat bad belandde, kwam voort uit pure nieuwsgierigheid naar de methode van Wim Hof, The Iceman! Voor wie hem nog niet kent. Wim Hof is een Limburger (ja, dat vind ik het vermelden waard ;-)), die m.b.v. ademhalingsmethodes zoveel controle op zijn lichaam uit kan oefenen, dat hij extreme kou kan doorstaan. En dat klinkt mij als muziek in de oren, wat ik ben een vreselijk koukleum en heb een hekel aan kou!

Ik vertel je graag meer over mijn ervaringen en waarom het zo goed is om elke ochtend koud af te douchen!

Mon, 26 June

We zijn net terug van een 3-weekse rondreis door Peru! Wat een divers land is dit. Van de 32 microklimaten die op de wereld voorkomen, heeft Peru er maar liefst 28! Nog best een uitdaging als je licht wilt reizen, maar je koffer zowel korte broeken als sjaal en handschoenen moet bevatten ;-)!

Quinoa

Kleurrijk land met prachtige overblijfselen van de Inca’s (Machu Picchu), mooie natuur, interessante koloniale stadjes (Cusco) en….quinoa!

Ken je dit product al? Het lijkt op couscous en je spreekt het uit als ‘kienwa’. De quinoa die in onze supermarkten ligt komt grotendeels uit Peru, Boliva en Ecuador. Vooral in de Andes, boven de 4000 meter waar geen mais kan groeien, wordt veel quinoa verbouwd.

Lees hier waarom er zoveel aandacht is voor quinoa en wat dit product voor jou kan betekenen...

Mon, 12 June

Regelmatig zie je iets over E-nummers voorbij komen. Maar hoe zit dat nou? Moet je ze vermijden of valt het allemaal wel mee? Zie jij door de bomen het bos nog? 

E-nummers

Soms hoor ik mensen zeggen ‘E-nummers zijn slecht!’, maar dat is veel te kort door de bocht. Er zijn namelijk ook E-nummers voor natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld E-162. Dat is een rode kleurstof die uit bietjes gewonnen wordt. Of E-160, ook een rode kleurstof maar dan uit tomaten. In één tomaat zitten zomaar 10 E-nummers! Het verhaal ligt dus veel genuanceerder.

Hierbij een simpel toepasbaar advies..

Wed, 17 May

Gelukkig worden antibiotica steeds minder snel voorgeschreven, maar soms ontkom je er niet aan en krijg je een kuurtje voorgeschreven.

microbioom

Antibiotica hebben als doel het doden van bacteriën en/of de ontwikkeling van bacteriën te remmen. Een perfecte remedie tegen bijvoorbeeld een long- of blaasontsteking.

So far, so good!

Antibiotica doden echter meer bacteriën dan nodig! Ook veel goede bacteriën sneuvelen bij het gebruik van deze medicatie. Vooral in je darmen kan dat problemen geven. Daar kun je gelukkig wel iets aan doen.

Een toelichting…

Wed, 03 May

Ik spreek regelmatig mensen die graag gezonder zouden willen gaan leven. Dat kan om tal van redenen zijn. De een wil graag afvallen voor de zomer, de ander is het zat om steeds moe te zijn en weer een ander wil een actieve opa zijn die met zijn kleinkinderen kan blijven voetballen. Heb jij een doel waarvoor je gezonder zou willen leven?

Daily habits

Wat je doel of reden ook is, de vraag die volgt is ‘wat ga ik dan veranderen?’ Ook hier geldt dat wat je precies wilt veranderen erg kan verschillen van persoon tot persoon. Zit de winst vooral in meer bewegen, valt er veel te verbeteren op voedingsgebied of speelt stress wellicht een te grote rol?

Weet je wat je doel is en op welke vlakken verbetering mogelijk is, dan rest de vraag ‘hoe ga ik dat doen?’. Op dat moment zie ik een aantal dingen gebeuren. Ik ben benieuwd of jij ze herkent!

Lees er meer over in mijn blog...

Wed, 26 April

Bekend verhaal? Waarschijnlijk heb je alle adviezen al geprobeerd. Medicatie, pollen zoveel mogelijk vermijden en bij voorkeur alleen naar buiten als het net geregend heeft of vroeg in de ochtend (is het eindelijk mooi weer, zit jij binnen!!).

Hooikoorts

Maar wist je dat je met een gezonde levensstijl ook invloed uit kan oefenen op hooikoorts?

Lees in deze blog welke natuurlijke stappen jij kunt zetten om je hooikoorts klachten de baas te worden! 

Thu, 13 April

Ze zeggen vaak: you love them or you hate them! Hmmm…? Ik denk dat het vooral veel uitmaakt hoe je de rode biet klaarmaakt. De smaak is namelijk echt anders afhankelijk van het recept.

Rode biet

In deze blog meer informatie over de rode biet. Is deze gezond? En zo ja, welke eigenschappen worden er aan toegeschreven? En als je dan overtuigd bent…meteen een verrassend recept met rode biet om mee aan de slag te gaan!

Hoe vaak eet jij rode biet en wat is jouw favoriete recept?

Lees deze blog en zet de biet weer eens op het menu!

Wed, 29 March

Leuke nieuwsbrief serie van de Hormoonfactor: 14 dagen inspiratie!

De hormoonfactor

Elke dag het favoriete voedingsdagschema, trainingsschema en manier van ontspannen van een expert.

Elke dag dus een Hormoonfactortrainer aan het woord. Op dag 10 hoop ik anderen te inspireren met mijn favoriete schema's!

Lees hier hoe ik eet, beweeg en ontspan...

Tue, 28 March

Heerlijk die eerste zonnestralen op je huid! Daar word ik persoonlijk altijd heel blij van. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die zon? Hebben we ‘m juist nodig of moeten we ‘m zoveel mogelijk vermijden?

de zon, onze vriend en vijand!

Het antwoord is: ja, allebei! De zon is zowel onze vriend als onze vijand.

De zon kan ziektes veroorzaken, maar ons er ook tegen beschermen!

Lees hoe je op een gezonde manier gebruik kunt maken van de voordelen van de zon.

Thu, 23 March

Vorige week was ik bij een presentatie van Francine van Broekhoven van De Groene Zuster. Zij heeft zich toegelegd op borstkankerpreventie en maakt daarbij gebruik van thermografie. Tijdens de bijeenkomst vertelde ze meer over de functie van thermografie en wat je zelf kunt doen om je borsten zo gezond mogelijk te houden.

de groene zuster

En het positieve nieuws is...dat is heel wat!! We hebben veel meer invloed op onze gezondheid dan we vaak denken en dat geldt in veel gevallen ook voor de ontwikkeling van borstkanker. In dit blog meer over deze niet-pijnlijke onderzoeksmethode en een belangrijke tip die je gelijk toe kunt passen!

Fri, 17 March

Gezonder leven begint altijd met bewustwording. Wat doe ik nu, hoe voel ik me daarbij en wat zou ik graag anders willen?

Bewustwording

Het valt mij op dat veel mensen niet bewust stilstaan bij hoe ze zich voelen. Dat heeft natuurlijk ook veel te maken met de huidige maatschappij waarin we doorgaans veel haast hebben en weinig tijd voor bezinning.

Hoe gaat dat bij jou? Laat jij een gevoel van vermoeidheid toe of ben je te druk om het op te merken? En hoe voel jij je bijvoorbeeld na het eten? Ben je lekker verzadigd of heb je vaak een opgeblazen gevoel? Ik heb een ‘after-dinner-dip’, hoor je mensen wel eens zeggen. Best gek eigenlijk! Je zou verwachten dat als je je lichaam voedt met voedingsstoffen dat je daar juist energie van zou moeten krijgen. Het komt erop neer dat we dit soort gevoel gewoon zijn gaan vinden en er weinig tot geen aandacht aan besteden.

Kijk eens kritisch naar jouw gevoel! Hoe fit ben je eigenlijk en hoe vaak hoor jij jezelf zeggen dat je moet ‘uitbuiken’ of een ‘after-dinner of lunch-dip’ hebt? En hoe zit dat met andere klachten en kwaaltjes? Lees meer...

Thu, 09 March

Kool lijkt op het eerste oog een wat saaie, ouderwetse groente. Niets is minder waar-  wat mij betreft - en dus een lofzang voor KOOL!

koolsoorten

Er zijn heel veel verschillende soorten kool. Experimenteren met diverse koolsoorten, draagt allereerst bij aan meer variatie van je eetpatroon. Daarnaast is kool lekker en kun je het op veel uiteenlopende manieren in je maaltijd verwerken. En, ook niet onbelangrijk, kool is gezond!

Eet je weinig kool en wil je meer lezen over de verschillende koolsoorten, de gezonde eigenschappen en inspiratie voor een recept, lees dan dit blog.

Tue, 07 March

Afgelopen week stond ik de rubriek 'kennis maken met...' in het magazine Hier! in de Regio (Kaag en Braassem/Nieuwkoop).

Hier! in de regio

Kennismaken met…

Michelle Tans van VITANS, een praktijk voor gezond leven. Door middel van persoonlijke begeleiding helpt Michelle mensen om weer lekker in hun vel te zitten. Letterlijk en figuurlijk!

In grote lijnen weten we wel hoe we gezonder kunnen leven. Maar Michelle merkt dat er ook veel onduidelijkheid is door de enorme hoeveelheid aan (soms tegenstrijdige) informatie. “Op dat vlak probeer ik mensen helderheid en inzicht te geven. Maar je hebt er niet zoveel aan als je vervolgens niets met die kennis doet. Dat is wat veel mensen lastig vinden en ik help hen juist om in actie te komen.”

Lees het volledige interview

Tue, 14 February

Ben jij perfectionistisch en vind je het moeilijk om jezelf echt te laten zien? Heb je het idee dat je steeds op zoek bent naar ‘geluk’? Uiteindelijk draait het vaak om accepteren dat je imperfect bent en je daarin kwetsbaar op durven stellen!

Brené Brown - kwetsbaarheid

Als jij op dit vlak nog stappen kunt zetten, kan ik je van harte adviseren om eens te luisteren naar Brené Brown. Zij heeft een mooie, kwetsbare Tedtalk gegeven. Voor degene die het nog niet kennen, dat zijn inspirerende presentaties die maximaal 20 minuten duren. Een leuke manier om kennis met haar te maken en een idee te krijgen of haar boeken jou aan zullen spreken. Ze schreef o.a. ‘de moed van imperfectie – laat gaan wie je denkt te moeten zijn’ en ‘de kracht van kwetsbaarheid – heb de moed om niet perfect te willen zijn’.

In mijn blog vind je een paar citaten uit haar boek ‘de moed van imperfectie’, een link naar haar Tedtalk en een mooie toepasselijke metafoor met glas-in-loodramen.

Wed, 08 February

Deze week stond VITANS in de krant van Hier! in de regio (Kaag en Braassem/Nieuwkoop).

Hier! in de regio

Ze hadden een special met als thema ‘gezond en fit het nieuwe jaar in!’. Natuurlijk wilde ik daar graag een bijdrage aan leveren! In het artikel licht ik toe welke vorm van sport het beste is voor je gezondheid en waarom? 

Lees het volledige artikel

Tue, 31 January

Vorig jaar hoorde en las je er al veel over: een 30-dagen-geen-suiker challenge. Ook in januari van dit jaar doen er weer veel mensen aan mee.

Suikervrij challenge

Wat houdt het in? Gedurende 30 dagen geen suiker eten! Dus geen suiker in je koffie of thee, maar ook geen producten waar suiker in verwerkt is. En dat is nog knap lastig. Van veel producten weet je dat er suiker in zit, zoals toetjes of frisdranken. Maar er zijn ook veel producten waar je het niet zo snel verwacht. Denk bijvoorbeeld aan vlees(waren), dressings, soepen en sauzen. En dus moet je in de supermarkt aan de slag: etiketten ontcijferen!

Lees hier meer over suikervrij challenges en een bijbehorende kanttekening van Ralph Moorman van De Hormoonfactor!

Wed, 18 January

Veel mensen vinden het lastig om voldoende groente te eten. Het gebruik van kiemgroenten is een makkelijke manier om dit deels aan te vullen! Maar wat zijn kiemen en waarom zijn ze zo gezond?

Kiemen

Kiemen zijn de uitlopers van zaden, die ontstaan door ze aan water en warmte bloot te stellen. Dit proces wordt ontkiemen of ontspruiten genoemd. Het is een soort stadium tussen het zaad en de jonge plant. Ze bevatten relatief veel gezonde voedingsstoffen zoals anti-oxidanten, vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen en vezels. En dat is heel verklaarbaar, want alle stoffen die de uiteindelijke plant bevat, zitten al in de kiemen. Geen wonder dus dat kiemgroenten ook het spijsverteringssysteem ondersteunen en het immuunsysteem versterken!

Lees hier welke kiemgroenten er zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Thu, 12 January