Waarom veel eten tijdens de feestdagen voor mij een functie heeft

We kennen het allemaal, tijdens de feestdagen ziet ons eetpatroon er toch anders uit dan normaal. Heel gezellig, want meestal gaan we van de ene sociale activiteit naar de andere. Daarbij kan het zo maar zijn dat we starten met de familie brunch, doorgaan naar de borrel met de buren om vervolgens aan te sluiten bij een kerstdiner. En waar je ook aanschuift, iedereen heeft zijn uiterste best gedaan om je de lekkerste dingen voor te schotelen. Probeer dat maar eens te weerstaan!

Practice what you preach

Ik laat deze stortvloed aan lekkernijen vol genot op me afkomen. Soms tot grote verbazing van mijn directe omgeving. ‘Jij eet toch altijd zo gezond?’. Inderdaad dat klopt, ik mag gerust zeggen dat ik een heel gezond eet- en leefpatroon heb. Het is tenslotte ook mijn werk om cliënten en medewerkers van bedrijven te begeleiden naar een fit & gezond leven. Dus practice what you preach! Behalve…tijdens de feestdagen!

Waarom ik met de feestdagen ‘los’ ga

Er zijn twee redenen waarom ik alle touwtjes laat vieren tijdens de feestdagen.

veel eten met de feestdagen

Op de eerste plaats omdat de boog niet altijd gespannen kan en hoeft te staan. Als je voor het grootste deel van de tijd gezond leeft, kun je op bewuste momenten ook kiezen voor guilty pleasures. Dat geef ik mijn cliënten ook mee. ‘Ga niet voor een strikt dieet dat je alleen vol kunt houden op discipline! Er gebeurt onherroepelijk iets waardoor die discipline even nodig is voor andere zaken en dan ben je meestal terug bij af’. Dus door niet zwart-wit te denken, maar grijs (‘ik mag best af en toe iets’) is een gezonde leefstijl veel gemakkelijker vast te houden. De feestdagen zijn voor mij dus zo’n bewust moment om even af te wijken van mijn gezonde patronen.

Op de tweede plaats om me weer even te realiseren hoe fantastisch ik me voel als ik gezond leef! Dat klinkt misschien gek, maar als je hoofdpijn hebt, dan ben je je daar de hele dag bewust van. Is je hoofdpijn verdwenen, dan denk je er geen seconde meer aan en vind je het al snel de gewoonste zaak van de wereld dat je je goed voelt.

Tijdens de feestdagen ontzeg ik mijzelf niets. Na de feestdagen weet ik dan weer exact waarom ik de rest van het jaar leef zoals ik leef! Na de feestdagen voel ik me loom en minder fit. Daarnaast heb ik een opgeblazen gevoel. Deels doordat ik een paar kilo ben aangekomen, maar ook doordat mijn buik niet blij wordt van sommige voedingsmiddelen. En dan weet ik weer hoe ik me vroeger voelde en hoe gewoon ik dat vond omdat ik niet beter wist!

Ik weet dat heel veel mensen zich niet echt fit voelen, maar denken dat dat normaal is. ‘Ach, iedereen is druk, het is winter, ik heb net een griepje gehad, het hoort er bij, etc’. Maar dat gevoel is niet normaal! Je kunt met een gezonde leefstijl zo ontzettend veel bereiken!

Heb ik genoten van alle lekkere etentjes tijdens de feestdagen? Jazeker! En daarna weet ik niet hoe snel ik de gezonde draad weer op kan pakken. Dan wil ik dolgraag weer terug naar dat fitte gevoel en weet ik weer heel goed waarom ik moeite doe om gezond te leven.

Valt er bij jou winst te behalen?

Hoe voel jij je eigenlijk? Ben je regelmatig niet zo fit? Of heb je altijd wel een kwaaltje of ergens last van? Weiger om dat gewoon te vinden! Ik ga graag samen met je aan de slag zodat ook jij kunt ervaren wat een gezonde leefstijl met je kan doen! Maak een afspraak.

Thu, 10 January