Start met je dagelijkse gewoonte!

Ik spreek regelmatig mensen die graag gezonder zouden willen gaan leven. Dat kan om tal van redenen zijn. De een wil graag afvallen voor de zomer, de ander is het zat om steeds moe te zijn en weer een ander wil een actieve opa zijn die met zijn kleinkinderen kan blijven voetballen. Heb jij een doel waarvoor je gezonder zou willen leven?

Daily habits

Wat je doel of reden ook is, de vraag die volgt is ‘wat ga ik dan veranderen?’ Ook hier geldt dat wat je precies wilt veranderen erg kan verschillen van persoon tot persoon. Zit de winst vooral in meer bewegen, valt er veel te verbeteren op voedingsgebied of speelt stress wellicht een te grote rol?

Ik help cliënten om…

  • …helder te krijgen waarom ze graag willen veranderen. Hoe duidelijker het doel, hoe beter de motivatie om stappen te gaan zetten!
  • …hun levensstijl te analyseren en in kaart te brengen op welke punten winst te behalen valt.

Weet je wat je doel is en op welke vlakken verbetering mogelijk is, dan rest de vraag ‘hoe ga ik dat doen?’. Op dat moment zie ik een aantal dingen gebeuren. Ik ben benieuwd of jij ze herkent!

  • De lat wordt opeens heel hoog gelegd

Strak regime! Geen zoetigheden meer, geen toetje, geen bitterbal bij de borrel en…natuurlijk ook geen borrel! En minimaal 3 x per week sporten. Is het doel dat je wilt bereiken heel belangrijk voor je en beschik je over goede discipline dan kun je dit best een tijdje volhouden. Op dieet noemen we dat! Je valt af en je krijgt complimenten uit je omgeving. Dat geeft een boost om vol te houden….maar onherroepelijk komt dat moment dat de discipline even niet op te brengen is omdat je een paar nachten slecht geslapen hebt, je de griep te pakken hebt, er een conflict speelt op je werk, één van je kinderen ziek is, je ruzie hebt met je man….etc. En dan val je terug in je oude patroon en ben je meestal weer heel snel terug bij af. Plus rente omdat je stofwisseling vertraagd was door het lijnen. Al die inspanningen voor niets!

  • De verandering niet op de juiste plekken gezocht wordt

Als ik vraag welke stap iemand wil gaan zetten, dan hoor ik vaak zaken als het uitgebreide zondagochtendontbijt skippen, geen borrel meer op de vaste donderdagavond met de eetclub,  taart afslaan bij verjaardagen etc. En terwijl we aan het praten zijn onder het genot van een kopje koffie dropt de ander een tweede suikerklontje in zijn kopje! Uiteindelijk blijkt het best lastig om als enige geen borrel of taart te nemen en is het ook heel ongezellig dat je een streep zet door het zondagochtend ontbijt ritueel. En dus verander je niets!

Tips:

  • Start met kritisch kijken naar je dagelijkse gewoontes, want daar valt de meeste winst te behalen! Dat doe je tenslotte elke dag! Kijk dus naar de daily habits als suiker in je thee of koffie, frisdrank op je werk, toetje na het eten, koekje bij de koffie, met je auto naar kantoor terwijl het ook met de fiets kan, elke nacht te kort slapen, dagelijkse stress omdat je je werk structureel niet afkrijgt etc.
  • Ga stapsgewijs te werk, verander je routines! Ja, ook dat kost in het begin moeite. Nobody said it would be easy! Zorg dat elke verandering, hoe klein ook, een nieuwe routine wordt. Dan komt het niet meer aan op discipline en zorgen tegenslagen er niet meer voor dat je helemaal terugvalt in je oude patroon. Als je nu 2 klontjes suiker in je koffie drinkt, start dan vandaag met nog maar 1 klontje. Blijf net zoveel koffie drinken als je nu doet, ook al vind je ‘m minder lekker. Na 1 of 2 weken probeer je nog eens een kopje met 2 klontjes. Te zoet? Mooi, dan ben je klaar voor de volgende stap > geen suiker meer! Ondenkbaar? Het is een feit dat we als mens heel snel kunnen wennen aan nieuwe smaken. Eet je structureel minder suiker, dan smaakt fruit bijvoorbeeld opeens veel zoeter. Als je deze stap kunt zetten, boek je bizar veel winst, wel 3 of 4 keer per dag, afhankelijk van hoeveel koffie je drinkt. En dat is veel makkelijker en minder ongezellig dan het skippen van je zondagochtend ontbijt.

Met het veranderen van welke daily habit zou jij grote gezondheidswinst kunnen boeken?

Wil jij jouw levensstijl eens goed onder de loep nemen en stapsgewijs ook echt stappen gaan zetten, neem dan eens contact met me op!

Wed, 26 April