Staat jouw levensstijl nog in de verlof-stand? Zo pak jij de gezonde draad weer op!

In de zomer gaat het er allemaal net even iets anders aan toe. Zeker als je op vakantie bent. Andere omgeving en eetcultuur, weinig regelmaat, meer alcohol en lekkere traktaties zoals een ijsje of gebak. Even de touwtjes laten vieren, heerlijk ontspannen en genieten van al het lekkers dat het vakantieland je te bieden heeft. En laten we eerlijk zijn, daar is vakantie ook voor bedoeld!

Natuurlijk is het handig als je niet te veel doorslaat in het loslaten van de remmen (wat eraan komt, wil je er straks ook weer vanaf hebben), maar doorgaans gaan we maximaal 3 weken op vakantie en valt de aangerichte ‘schade’ mee.

Terug van vakantie staat het gewone leven weer voor de deur…je moet weer aan de slag! En dat is voor veel mensen ook een mooi moment om weer wat gezonder te gaan leven.

Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Er is in de afgelopen weken een heel ander ritme ingeslopen en zolang het zonnetje af en toe schijnt hoort daar voor veel mensen toch sneller een borrel en een lekker hapje bij. Wat onze werkzaamheden betreft is de vakantie weliswaar voorbij, maar onze levensstijl staat vaak nog lekker in de verlof-stand!

Aan het werk

Ergens is dat natuurlijk heel aangenaam. Je hoeft nergens op te letten, je plant weinig en bedenkt last-minute snel nog een maaltijd of haalt even iets. En als het ’s avonds nog zo aangenaam buiten is, wat is er dan heerlijker dan zo’n mooie zomeravond te bezegelen met een goed glas wijn of een gin-tonic. Dat zijn de fijne en ontspannen momenten! Maar als je heel eerlijk bent, voel je je de rest van de tijd dan ook echt zo lekker? Toch balen dat die ene broek niet meer past en andere kleding zo strak zit! Heel fit voel je je niet. Af en toe voel je een hoofdpijntje opkomen. En dat opgeblazen gevoel is er ook weer bijna dagelijks. Herken jij dit? Dan is het tijd om uit de vakantiestand te komen en weer aandacht te besteden aan een gezonde levensstijl!

Zo pak jij de gezonde draad weer op:

  • Kijk eens kritisch naar je leefpatroon. Welke ongezonde gewoontes zijn er tijdens de vakantie ingeslopen?

Een gewoonte is niets anders dan iets wat we op een bepaald moment doen en vervolgens zo vaak herhalen dat het in ons systeem zit. Het mooie is dat je dit ook weer kunt afleren! Stel eerst voor jezelf vast welke gewoontes dit zijn. Vervang ze vervolgens door een gezonde gewoonte. Heb jij bijvoorbeeld de gewoonte om bij thuiskomst uit je werk gelijk een biertje te nemen, start dan vandaag door dit biertje te vervangen door je favoriete thee of een glas water met munt en citroen. Of zorg dat je direct na thuiskomst iets doet wat je leuk vindt (bijv. even met een boekje in de zon). Natuurlijk is dat dag één, twee en drie voor jou geen gelijkwaardige vervanger. Dat vergt dus even discipline, maar dag vier raakt het biertje al wat meer op de achtergrond en zo vervang je de ene gewoonte stapsgewijs door de andere.

  • Regelmaat!

Breng meer regelmaat in je dagen; de belangrijkste basis van een gezonde levensstijl! Dat betekent niet dat je elke BBQ af moet zeggen en niet meer naar het strand kunt. Pas de 80-20 regel toe. Voor 80 % regelmaat en voor 20 % spontane acties. Dan kun je nog steeds genieten van de zomer, zonder dat je te veel van je lichaam vraagt!

  • Plan vooruit

Plan je maaltijden en doe boodschappen voor een paar dagen. Als je bedacht hebt wat je gaat maken en de ingrediënten al in huis hebt, ben je minder snel geneigd om van je plan af te wijken.

  • 3 x goed

Breng structuur in je eetpatroon. Door 3 vaste (verzadigende) maaltijden in te plannen, ben je beter bestand tegen tussentijdse verleidingen.

  • Slaap

Ga op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap. Als je moe bent is het lastiger om gedisciplineerd te zijn.

  • Sport/beweeg

Pak het sporten weer op. Maak tijd in je agenda om weer te gaan sporten. Of spreek met anderen af om een stuk te gaan wandelen als het buiten lekker weer is. Bewegen is niet alleen belangrijk voor jouw gezondheid, maar is meestal ook een goede stimulans om andere gezonde stappen te zetten of vast te houden.

Als je bovenstaande punten oppakt heb je de basis weer te pakken en zul je merken dat je je snel ook weer veel lekkerder in je vel voelt! Dan ervaar je ook weer dat je echt geen saaie huismus hoeft te zijn om een gezond leven te kunnen leiden. Dan geniet je nog meer van een BBQ of een borrel en merk je dat de remmen echt niet los hoeven om een leuke avond te hebben.

Vind jij het toch lastig om de draad weer op te pakken, doe het dan niet alleen! Door samen te analyseren welke momenten voor jou moeilijk zijn en een stappenplan te maken, wordt het een stuk gemakkelijker. Neem vrijblijvend contact op dan kunnen we kijken of ik iets voor jou kan betekenen.

Thu, 24 August