Sluit het jaar af met een TA DAA lijst

Ben jij ook het hele jaar druk met het afvinken van je to do-lijstjes?  Heb je altijd in je hoofd wat er nog allemaal gedaan moet worden en lijkt de to do lijst soms alleen maar langer te worden i.p.v. korter? Gebruik deze tijd van het jaar eens om te kijken wat die to do lijstjes jou allemaal gebracht hebben; maak een TA DAAAA lijst!

De To Do lijst

Op zich natuurlijk niets mis mee. Een to do lijst geeft overzicht en structuur. Zeker als die to do lijst een afgeleide is van een langere termijn planning. Een doel dat je je gesteld hebt voor over 1 of 2 jaar dat je vervolgens hebt opgesplitst in doelen per maand of week om richting te hebben gedurende het jaar.

Maar vaak worden de to do lijsten overspoeld met allemaal kleine terugkerende taken, zoals je mail beantwoorden of het doen van de administratie. Natuurlijk moeten die klussen ook gedaan worden, maar soms kunnen ze de overhand nemen, waardoor er van je doelen op de langere termijn niet meer veel terecht komt.

De consequentie van efficiënt werken

vink

We proberen steeds meer te doen in steeds minder tijd. Alles moet zo efficiënt mogelijk. Maar hoe meer we doen, hoe minder we denken. Productiviteit gaat vaak ten koste van creativiteit. We staan ook vaak niet stil bij de volgorde van onze to do lijst. We laten ons afleiden en beginnen in het wilde weg om zoveel mogelijk gedaan te krijgen. En dan werkt ons brein niet mee. Als het de keuze heeft tussen een makkelijke en een moeilijke taak, kiest het brein voor een makkelijke taak. Ben je heel druk, dan heb je een lange to do lijst, maar is de kans groot dat je continue alleen de makkelijke taken aan het wegwerken bent. De moeilijke taken die waarschijnlijk meer verschil maken of van groter belang zijn, blijven liggen. I.p.v. te beginnen met kleine taken is het daarom zo belangrijk om de ochtend gelijk te starten met een moeilijke belangrijke taak. Om te weten welke dat is hoeven we doorgaans niet te kijken op de to do lijst.

Terugblikken aan het einde van het jaar

Het jaar is bijna voorbij. De kans bestaat dat je alweer vooruit denkt en voornemens aan het maken bent voor volgend jaar. Nieuwe plannen, nieuwe to do lijsten. Maar hoe leuk is het om eerst eens goed terug te blikken! Even geen To Do, maar TA DAAAA! Kijk eens wat je allemaal gedaan en bereikt hebt afgelopen jaar. Vaak vergeten we zoveel dingen en dat is jammer. Kijk eens naar het totaalplaatje. Waarin was je succesvol en wat heb je allemaal aan leuke dingen gedaan. Van zo’n lijst word je doorgaans niet alleen heel blij en dankbaar, maar het geeft ook veel inspiratie voor het nieuwe jaar. 

Ta daa lijst om je successen te vieren

Er zijn veel manieren om een ta daa lijst te maken. Een aantal tips.

 • Loop het afgelopen jaar langs aan de hand van je agenda. Zo krijg je in één keer een beeld van de dingen die je allemaal gedaan hebt. Vaak is dat veel meer dan je in gedachten had.
 • Schrijf de belangrijkste punten op zodat je ze op een later moment nog eens door kunt lezen. Bijvoorbeeld als het even allemaal niet zo loopt als je graag zou willen. Of als basis om nieuwe plannen voor volgend jaar te maken.
 • Stel jezelf een aantal vragen om nog meer inzicht te krijgen in het afgelopen jaar. Hierbij een voorbeeld, maar je kunt de lijst natuurlijk aanpassen en uitbreiden.
  • Wat was je grootste succes?
  • Wat was de belangrijkste les die je geleerd hebt?
  • Wat was de slimste beslissing die je genomen hebt?
  • Wat was de grootste verrassing?
  • Welke drie personen hebben de grootste impact op je gehad?
  • Wie ben je het meest dankbaar?
  • Waarvoor ben je het meest dankbaar?
  • Welke liefdevolle daad heb je verricht?
  • Wat had je graag anders willen doen?
  • Wat heb je niet kunnen afronden?
  • Wie heb je te weinig gezien?
  • Wat heb je niet vaak genoeg gedaan?
  • Welk woord omschrijft het beste hoe je afgelopen periode ervaren hebt?
 • De ta daa lijst kun je maken in je eentje, met je partner of gezin of met je collega’s. Superleuk om met anderen te delen en mee te denken over de successen van je dierbaren!
 • Je kunt de lijst aan het einde van het jaar maken, maar natuurlijk ook aan het einde van de maand of na 6 maanden.

De Ta daa lijst kan je straks ook helpen om plannen voor het nieuwe jaar te gaan maken. Stel jezelf daarbij ook kritisch de vraag hoe je to do lijsten daarvoor in wilt gaan zetten. Wat hebben to do lijsten je gebracht, maar ook wat hebben ze wellicht verhinderd? Een mooi aandachtspunt voor je to do lijst: begin je dag met de belangrijkste taak. En stel effectiviteit boven efficiëncy.

Maar…geniet eerst even na van je TADAA lijst alvorens weer in de To Do modus te schieten!

Vitans wenst je een mooie terugblik op het afgelopen jaar!