Het overkomt me gelukkig niet vaak, maar ook ik heb wel eens een eetbui. De laatste keer was het met recht een vreetbui…oeps! Maar hoe komt dat nou eigenlijk? En wat kun je er tegen doen?
Natuurlijk is iedereen anders en dat geldt ook voor de oorzaak van een eetbui. Toch denk ik dat velen van jullie mijn verhaal zullen herkennen. Een eetbui komt bij mij niet ineens uit de lucht vallen. Al lijkt dat op het moment zelf wel zo. Pas als ik het later analyseer, zie ik overduidelijk dat het een optelsom is van diverse factoren en de eetbui daar een bijna logisch vervolg van is.
Maar wat zijn die factoren dan? Ook dat zal niet bij iedereen hetzelfde zijn, maar bij mij is de grote boosdoener vermoeidheid! Onvoldoende naar mijn lichaam luisteren, doorgaan als mijn lichaam allang stop heeft geroepen (maar waar ik mijn oren heel goed voor kan sluiten L). En dat hoeven helemaal geen vervelende dingen te zijn. Sterker nog, juist als ik met leuke dingen bezig ben kan ik in deze valkuil trappen. Dan neem ik onvoldoende herstelmomenten en begint de vermoeidheid zich onbewust op te stapelen. Tot het moment dat ik even tijd voor mezelf heb en tamelijk rusteloos en uitgeblust op de bank plof. Te moe om lekker te gaan sporten of een gezonde maaltijd klaar te maken en te onrustig om echt ontspanning te kunnen vinden. Alarmfase! Op dat moment denk je dat iets lekkers voldoening biedt. En dus neem je een koekje, chocolaatje of chippie. En dan blijft het nooit bij één, gevolg…een vreetbui!
Hoe kun je dit ombuigen? Dat verschilt per situatie. Door heel even te bedenken hoe je je na afloop van die rol koekjes gaat voelen bijvoorbeeld! Of door op te staan en een blokje om te gaan (dat kan wonderen doen voor je mindset!). Of iemand te bellen om je gedachten te verzetten. Of…vul maar in, wat werkt voor jou? Wat heb je echt nodig op dat moment, in plaats van een gevulde koek? En natuurlijk is het ook handig als je niet te veel verleidingen in huis hebt.
Waarschijnlijk weet jij ook dat ombuigen van die mood niet altijd gemakkelijk is. En als het heel zelden voorkomt, zou ik me daar ook niet al te druk over maken. Meestal pak je daarna dan gewoon de gezonde draad weer op. Maar wat als je regelmatig eetbuien hebt en het ombuigen lastig is? Dan bewijs je jezelf een grote dienst door eens te analyseren wat jij kunt doen aan die optelsom. Wat kun jij doen om te voorkomen dat je überhaupt in die eetmood terecht komt? Want voorkomen is meestal makkelijker dan ombuigen!
Matthijs van Thuisatleet schreef er ook een leuk artikel over.
Als je hormonen niet goed in evenwicht zijn, kan dat ook een reden zijn waardoor je sneller trek in zoete of zoute dingen krijgt, ook wel ‘cravings’ genoemd. Dat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door slecht slapen, weinig spieren of in algemene zin door een ongezond eetpatroon.
Heb je inzicht in de factoren die bij jou voorafgaan aan een eetbui? Luister jij voldoende naar je lichaam en bouw je op tijd herstelmomenten in?
Tip: als er de volgende keer een eetbui voorbij komt, maak dan eens tijd om dit goed te analyseren! Herken jij de optelsom en de factoren die daar deel van uitmaken? En weet je wat jij nodig hebt om uit de gevarenzone te blijven? Inzicht en bewustwording is een belangrijk startpunt om dingen te kunnen veranderen.
Of zou er bij jou wellicht sprake kunnen zijn van een hormonale disbalans?
Wil je een keer sparren om inzicht te krijgen in jouw eetbuien en/of jouw hormoonbalans, maak dan een afspraak.
Fri, 15 March