Je komt nooit ver, als je niet dichtbij begint!

De zomer komt weer langzaam in zicht. Veel mensen kijken daar naar uit. Er is echter ook een groep die met gemengde gevoelens aankijkt tegen de komst van zomerse temperaturen. Het moment dat je minder bedekkende kleding gaat dragen en je figuur beter zichtbaar wordt. En daar zit niet iedereen op te wachten. Hoe is dat voor jou? Zijn de eerste zonnestralen voor jou ook een trigger om te starten met een dieet? Lees dan deze blog!

Zomerkleding

zomer

Het tevoorschijn halen van je zomerkleding kan een confronterende bezigheid zijn. T-shirtjes, korte broeken en zomerjurkjes zijn niets verhullend. De eerste dieet-gedachte popt op: ‘wat als ik toch eens wat kilo’s lichter zou zijn?’. Vaak volgen daarna nog wat schijnbewegingen, maar zodra de zon zich vaker laat zien, je je eerste T-shirt alweer aangehad hebt, gaat het roer om. Er moet wat gebeuren!

Aan de slag

Eigenlijk ben je te laat gestart en dus moeten er nu in korte tijd veel kilo’s af. Alles moet 180 graden anders; een forse rem op de calorieën en zoveel mogelijk sporten. Welk scenario ken jij?

Scenario 1: Je gaat gedisciplineerd van start. Op borrels ga je ver bij de hapjes vandaan staan en houd je het op spa rood. Je gaat 3 keer in de week sporten en eet alleen nog salades. Yes, je wordt beloond want je gewicht daalt! Dat motiveert om de discipline vast te houden. Je komt de zomer goed door en trekt met plezier je strandjurkje aan. Tegen de tijd dat het september is, deadlines op je werk veel energie vragen, verslapt de motivatie. Ach, 2 wijntjes en wat bitterballen moet kunnen, sporten komt er niet meer van en voordat je het weet vliegen de kilo’s er weer aan. Geen nood, de winter is begonnen, de dikke truien bieden bescherming. Tot het volgende voorjaar…en dan begint de battle weer opnieuw!

Scenario 2: je plan sneuvelt al voordat de zomer begonnen is. Eén BBQ zonder een drankje lukt nog wel, maar de keer erna vind je het welletje. Het moet wel een beetje leuk blijven…dan maar een wat wijder shirtje aan.

Het eindresultaat is in beide gevallen hetzelfde. In het najaar is alles weer terug bij het oude. Waarom lukt dat afvallen toch niet?

Waarom is afvallen zo moeilijk?

Het is zo moeilijk om te veranderen omdat we de lat meestal veel te hoog leggen! Als je jezelf voorneemt om helemaal niets lekkers meer te eten en elke dag te sporten, dan houd je dat nooit lang vol. Bijkomend nadeel: je stofwisseling vertraagt omdat je lichaam zich afstemt op de beperkte hoeveelheid calorieën. Op enig moment raakt je motivatie op en ga je weer op de oude voet verder. Je stofwisseling is dan echter niet gelijk aangepast en zo kom je niet alleen snel terug op je oude gewicht, maar vaak ook nog met rente!

6 mei Internationale anti-dieet dag

stappen

Op 6 mei was er aandacht voor gezond eten in plaats van lijnen. Ik roep iedereen op om te stoppen met crash-diëten. Leg de lat niet zo hoog en kies voor een stapsgewijze methode.

Je komt nooit ver, als je niet dichtbij begint!

Stappenplan van VITANS

Start met het onderzoeken van je eet- en leefpatroon en ga van daaruit stappen zetten om op een gezonde manier een gewicht te vinden dat bij jou past. De stappen moeten goed in balans zijn. Ze moeten groot genoeg zijn om iets teweeg te brengen en klein genoeg om ze in te kunnen passen in jouw persoonlijke leven. Vaak kun je met kleine aanpassingen al grote resultaten behalen! Zodra je je beter gaat voelen ben je gemotiveerder om je verandering vast te houden. Dan wordt het routine en zal je merken dat je er steeds minder moeite voor hoeft te doen.

Stap voor stap bereik je zo een gezonde levensstijl, die bij jou past en die jij de rest van je leven met gemak vol kunt houden!

Ben jij ook klaar met die crash diëten en wil je eindelijk een keer blijvend resultaat, maak dan kennis met het stappenplan van VITANS. Neem contact op!  

Thu, 03 May