Hoofdpijn, obstipatie of vermoeidheid? Misschien heb jij wel een magnesiumtekort!

Hoor en lees jij ook steeds vaker over magnesium? In dit blog lees je wat daar de reden van is en ook wat jij daar zelf mee kunt doen. Je krijgt een beeld van de functie van magnesium en wat je ervan merkt als je een tekort hebt opgelopen. En natuurlijk handige tips om de hoeveelheid magnesium in je lichaam aan te vullen!

Magnesium in de spotlight

magnesium

De reden dat je steeds vaker over magnesium hoort is omdat uit onderzoeken blijkt dat best veel mensen een tekort hebben. Daardoor gaan steeds meer mensen magnesium als voedingssupplement gebruiken en krijgt het in de media steeds meer aandacht.

Welke symptomen kunnen duiden op een magnesiumtekort

Magnesium heeft een hele brede functie in je lichaam en is bijvoorbeeld betrokken bij de activiteit van honderden verschillende enzymen. Een paar voorbeelden: het ontspant je spieren, lichaam en geest, het verlaagt je bloeddruk, zorgt voor prikkeloverdracht in zenuwcellen en speelt een rol in botopbouw. Een tekort aan magnesium kan (mede) zorgen voor spierkrampen, hoofdpijn, obstipatie, hartkloppingen, stress, hoge bloeddruk, vermoeidheid, lusteloosheid of slaapproblemen. Magnesium lijkt ook een rol te spelen in allerlei hersenprocessen zoals bij ADHD, autisme en de ziekte van Alzheimer, maar daarnaar is nog meer onderzoek nodig.

Waardoor lopen we tekorten op

Er zijn twee oorzaken waardoor we tekorten oplopen. Enerzijds krijgen we te weinig magnesium binnen, anderzijds raken we te veel magnesium kwijt. De inname van magnesium is afgenomen omdat we weinig groenten eten (waar magnesium in zit) en ook doordat onze groente steeds minder magnesium bevat door gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bovendien neemt ons lichaam naarmate we ouder worden ook minder magnesium op. Daar bovenop verliezen we veel magnesium. In onze huidige drukke maatschappij ondervinden we doorgaans meer stress dan ons lief is. En laat stress nou juist een grote verbruiker zijn van magnesium!

Magnesium aanvullen

De hoeveelheid magnesium in je lichaam omhoog brengen kan door meer producten met magnesium te consumeren eventueel in combinatie met een voedingssupplement. En natuurlijk werken aan stressreductie!

Voedingsmiddelen met veel magnesium

  • Groene bladgroenten (andijvie, spinazie, boerenkool, sla etc.)
  • Noten (paranoten, walnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen)
  • Zaden (pompoen-, pijnboom- en zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad, lijnzaad)
  • Cacao
  • Avocado
  • Banaan
  • Zeewier
  • Broccoli
  • Peulvruchten
  • Zilvervliesrijst, quinoa, boekweit en spelt

Supplementen

Ondervind je klachten die gerelateerd zijn aan een magnesiumtekort dan is het aan te raden om (tijdelijk) een magnesiumsupplement te gebruiken zodat je het tekort sneller kunt aanvullen. Gebruik je magnesium langere tijd dan wordt geadviseerd om dit te combineren met calcium omdat die twee met elkaar in balans moeten blijven.

Er zijn veel verschillende soorten magnesiumsupplementen. De goedkoopste variant is magnesiumoxide. Deze wordt helaas niet goed opgenomen door je lichaam. Een andere variant die veel voorkomt en beter opneembaar is, is magnesiumcitraat.


Heb jij al langere tijd klachten die maar niet overgaan, laat je levensstijl dan eens onder de loep nemen. Misschien kom je wel bepaalde stoffen tekort, die je m.b.v. voeding of supplementen aan zou kunnen vullen. Wil je meer weten, neem contact met me op!

Tue, 05 December