Hoe zit dat nou met E-nummers?

Regelmatig zie je iets over E-nummers voorbij komen. Maar hoe zit dat nou? Moet je ze vermijden of valt het allemaal wel mee? Zie jij door de bomen het bos nog?

Zijn E-nummers slecht?

Soms hoor ik mensen zeggen ‘E-nummers zijn slecht!’, maar dat is veel te kort door de bocht. Er zijn namelijk ook E-nummers voor natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld E-162. Dat is een rode kleurstof die uit bietjes gewonnen wordt. Of E-160, ook een rode kleurstof maar dan uit tomaten. In één tomaat zitten zomaar 10 E-nummers! Het verhaal ligt dus veel genuanceerder.

Wat zijn E-nummers eigenlijk?

E-nummers zijn codes voor stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld om er een bepaalde kleur aan te geven, voor de houdbaarheid, om de eigenschap van het product te verbeteren of voor de smaak.  Er is een indeling gemaakt op basis van de functie van de stof:

E100-199 : Kleurstoffen

E-nummers

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

E300-399 : Anti-oxidanten

E400-499 : Emulgatoren

E500-599 : Diverse additieven

E600-699 : Smaakversterkers

E700-799 : Conserveermiddelen

E900-999 : Diverse additieven


Deze stoffen kunnen uit de natuur komen of kunstmatig worden gemaakt. Een stof wordt pas voorzien van een E-nummer als het niet schadelijk is bevonden door de Europese autoriteit van voedselveiligheid. Daarmee wordt dus eigenlijk gezegd dat E-nummers veilig zijn. Maar daar verschillen de meningen aardig over.

Let op! Er zijn ook veel fabrikanten die er – door de negatieve publiciteit rondom E-nummers – bewust voor kiezen om de naam van de stof op de verpakking te plaatsen i.p.v. het E-nummer. Doorgaans zijn dit moeilijk uitspreekbare namen waar je nog nooit van gehoord hebt.

Advies voor E-nummers

Er wordt veel geschreven over E-nummers. En zoals bij veel onderwerpen op voedingsgebied, lees je veel tegenstrijdige berichten. Er zijn boekjes uitgebracht waarin alle E-nummers worden toegelicht. Doorgaans worden dan heel veel E-nummers als schadelijk bestempeld. Maar hoe ga je dit als drukke consument met een baan, jong gezin en een leuk sociaal leven allemaal toepassen? Met het boekje in de hand alle producten scannen en de E-nummers opzoeken? Pfff…dat is nogal wat! En dan verschijnt opeens het boek van Rosanne Hertzberger ‘Ode aan de E-nummers’. Zij promoot zelfs magnetronmaaltijden! En zo gaat het vaak; van het ene uiterste naar het andere uiterste. En dan geef je het vaak op. Toch zou ik je een paar simpele adviezen m.b.t. E-nummers willen geven.

Tips:

  • Alles waar té voor staat is niet goed. Als een product aan elkaar hangt van de E-nummers (toevoegingen), dan moet je je toch echt gaan afvragen hoe natuurlijk dit product is. Ook als je een enorme lijst van volledig onbekende stoffen in de ingrediëntenlijst ziet staan, kun je er vanuit gaan dat er veel E-nummers inzitten. Dit soort producten zou ik vervangen door meer natuurlijke voedingsmiddelen. Een groot kritiekpunt t.a.v. het oordeel van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid is dat niet gekeken is naar hoe verschillende E-nummers op elkaar reageren. Een enorme mix aan E-nummers zou wel degelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.


  • Hoewel er meer E-nummers ter discussie staan, springen er twee nummers uit:
    • E-621: Ook wel ve-tsin, mononatriumglutamaat of MSG genoemd. Dit is een smaakversterker. Het wordt veel gebruikt in Chinese restaurants  en in goedkopere eetcafés om snel smaak aan gerechten te geven. De meningen over deze stof variëren van veilig tot enorm schadelijk voor je gezondheid. Ik weet dat er veel gevallen bekend zijn van mensen met klachten als hoofdpijn, duizeligheid en buikpijn t.g.v. E-621. Natuurlijk hoeft dit niet te betekenen dat jij deze klachten ook zult ondervinden, maar ik vermoed dat deze stof voor veel meer mensen belastend is dan direct gemerkt wordt. Geen risico’s mee nemen dus en zoveel mogelijk van deze stof vermijden.
    • E-951: Ook wel aspartaam genoemd. Dit is een zoetstof die wordt toegevoegd aan lightproducten om ze suikervrij te maken. Ook hier weer veel meningsverschillen. In de praktijk blijken veel mensen gevoelig te zijn voor deze stof en er bijwerkingen van te ondervinden, waaronder stemmingswisselingen. Bovendien zou het een verwarrend effect op je insulinehuishouding hebben, waardoor je juist een hongergevoel krijgt en meer gaat eten.


Met andere woorden: ga niet spastisch te werk met E-nummers. Ze zijn lang niet allemaal slecht, maar beperk de hoeveelheid. Ga zoveel mogelijk voor puur en onbewerkt en wees extra alert bij E-621 en E-951. Twee zijn nog wel te onthouden, toch ;-)?

Wed, 17 May