Regelmatig zie je iets over E-nummers voorbij komen. Maar hoe zit dat nou? Moet je ze vermijden of valt het allemaal wel mee? Zie jij door de bomen het bos nog?
Soms hoor ik mensen zeggen ‘E-nummers zijn slecht!’, maar dat is veel te kort door de bocht. Er zijn namelijk ook E-nummers voor natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld E-162. Dat is een rode kleurstof die uit bietjes gewonnen wordt. Of E-160, ook een rode kleurstof maar dan uit tomaten. In één tomaat zitten zomaar 10 E-nummers! Het verhaal ligt dus veel genuanceerder.
E-nummers zijn codes voor stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld om er een bepaalde kleur aan te geven, voor de houdbaarheid, om de eigenschap van het product te verbeteren of voor de smaak. Er is een indeling gemaakt op basis van de functie van de stof:
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen
E900-999 : Diverse additieven
Deze stoffen kunnen uit de natuur komen of kunstmatig worden gemaakt. Een stof wordt pas voorzien van een E-nummer als het niet schadelijk is bevonden door de Europese autoriteit van voedselveiligheid. Daarmee wordt dus eigenlijk gezegd dat E-nummers veilig zijn. Maar daar verschillen de meningen aardig over.
Let op! Er zijn ook veel fabrikanten die er – door de negatieve publiciteit rondom E-nummers – bewust voor kiezen om de naam van de stof op de verpakking te plaatsen i.p.v. het E-nummer. Doorgaans zijn dit moeilijk uitspreekbare namen waar je nog nooit van gehoord hebt.
Er wordt veel geschreven over E-nummers. En zoals bij veel onderwerpen op voedingsgebied, lees je veel tegenstrijdige berichten. Er zijn boekjes uitgebracht waarin alle E-nummers worden toegelicht. Doorgaans worden dan heel veel E-nummers als schadelijk bestempeld. Maar hoe ga je dit als drukke consument met een baan, jong gezin en een leuk sociaal leven allemaal toepassen? Met het boekje in de hand alle producten scannen en de E-nummers opzoeken? Pfff…dat is nogal wat! En dan verschijnt opeens het boek van Rosanne Hertzberger ‘Ode aan de E-nummers’. Zij promoot zelfs magnetronmaaltijden! En zo gaat het vaak; van het ene uiterste naar het andere uiterste. En dan geef je het vaak op. Toch zou ik je een paar simpele adviezen m.b.t. E-nummers willen geven.
Met andere woorden: ga niet spastisch te werk met E-nummers. Ze zijn lang niet allemaal slecht, maar beperk de hoeveelheid. Ga zoveel mogelijk voor puur en onbewerkt en wees extra alert bij E-621 en E-951. Twee zijn nog wel te onthouden, toch ;-)?
Wed, 17 May