Get out of your comfort zone; stap onder een koude douche…!

Vorig week zat ik in dit bad gevuld met ijs, temperatuur: 0 ⁰C! En dat is hééééél koud!

Wim Hof Methode

Is ze gek geworden zul je denken, dat doe je toch niet voor je lol? Nee, in eerste instantie niet. De reden dat ik in dat bad belandde, kwam voort uit pure nieuwsgierigheid naar de methode van Wim Hof, The Iceman! Voor wie hem nog niet kent. Wim Hof is een Limburger (ja, dat vind ik het vermelden waard ;-)), die m.b.v. ademhalingsmethodes zoveel controle op zijn lichaam uit kan oefenen, dat hij extreme kou kan doorstaan. En dat klinkt mij als muziek in de oren, wat ik ben een vreselijk koukleum en heb een hekel aan kou!

En dus schreef ik mij in om een middag lang ingewijd te worden in de Wim Hof Methode. Deze methode bestaat uit 3 onderdelen:

1. Inzet (mindset)

De verhalen over Wim Hof zijn weliswaar extreem, maar de mensen die zijn methode toepassen zijn in staat om op een relaxte wijze met kou om te gaan en daar begint de eerste trigger; dat wil ik ook! En als anderen dit kunnen, waarom ik dan niet? En toen ik hoorde welke gezondheid bevorderende effecten toegeschreven worden aan deze methode, stond ik in de startblokken. Hier wilde ik alles over weten! Deze eerste stap betreft 2 onderdelen. Enerzijds je mindset; geloven dat je iets kunt is het halve werk! (denk aan Pippy Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan!). Anderzijds je inzet: voor niets gaat de zon op! Als je deze methode goed wilt toepassen, moet je ‘m regelmatig uitvoeren en dat vergt inzet en motivatie. De achtergrondverhalen werken enorm motiverend; yes, ik ben klaar voor de volgende stap.

2. Ademhalingstechniek

We krijgen een verrassende ademhalingstechniek aangeleerd, waarbij je je lichaam optimaal van zuurstof voorziet. Zuurstof is van groot belang voor je lichaam en helpt om het goed in balans te brengen, bijvoorbeeld wat de PH-waarde betreft. Daarnaast krijg je meer controle over je lichaam, waardoor je op termijn beter bestand bent tegen externe invloeden, zoals kou. Kom maar op!

3. Kou

En ja, de dag wordt afgesloten met het ijsbad! Inmiddels ben ik niet meer alleen nieuwsgierig, maar begin ik de lol van dit experiment ook in te zien! Het blootstellen van je lichaam aan kou, geeft o.a. een enorme boost aan je immuunsysteem en je bloedsomloop en dus aan je gezondheid.

Zodra je lichaam met kou in aanraking komt, krijg je doorgaans een hele hoge en snelle ademhaling, tegen het hyperventileren aan. En eerlijk, is eerlijk, meestal ga ik deze situaties uit de weg. Maar nu kom ik er dus achter dat ik mezelf daarmee eigenlijk helemaal geen dienst bewees. En dus schuifel ik richting het ijsbad. Als ik erin ga staan, vind ik het allemaal wel meevallen. Maar als ik ga zitten, gaat mijn ademhaling sky high. De kunst is nu om je ademhaling weer onder controle te krijgen. Dit duurt even, maar als het lukt ontstaat er rust en ontspanning! Hè, zit ik hier toch echt redelijk relaxed in een ijsbad?? Er zijn andere deelnemers die het op enig moment zelfs niet meer koud hebben. Ik geloof dat mijn lichaam daar nog wat oefening voor nodig heeft, maar dat ik op deze manier dik 2 minuten in een ijsbad kan zitten is een verrassende nieuwe ervaring voor me!

De middag vloog om en ik merk dat ik getriggerd ben om nog meer te gaan lezen over wat deze ademhalingstechnieken en kou voor je gezondheid kunnen betekenen. Ik hou jullie op de hoogte van nieuwe bevindingen. In de tussentijd ga ik met de praktische tips aan de slag om zelf te ervaren wat dit op de langere termijn voor mij kan doen.

En dus…ga ik een paar keer per week de ademhalingsoefening uitvoeren en elke dag koud afdouchen! 

Voor het aanleren van de ademhalingstechniek, adviseer ik je om ook een keer een workshop te volgen of een van de video's van Wim Hof op internet te bekijken. Maar de belangrijkste stap kun je morgen al uitvoeren en dat is elke dag koud afdouchen! Het heeft al effect als je 30 seconden lang je hele lichaam (zonder je hoofd) onder de koude kraan houdt. Ik doe dit nu gedurende één week en merk dat het in het begin nog steeds even slikken is, maar dat het wel gemakkelijker wordt. En daarna voel ik me lekker alert en klaar voor de dag! Het helpt natuurlijk enorm dat het zomer is. Een ideaal moment dus om een nieuwe routine aan te leren! Ik hoop dat tegen de tijd dat het buiten weer kouder wordt ik inmiddels zo verknocht ben aan deze ochtendboost dat ik niet meer zonder kan.

Douch jij al koud af?

Mon, 26 June