Extra kilo’s door slecht slapen? Slaap doet meer dan je denkt!

Slapen, het lijkt zo gewoon, totdat het opeens een keer niet lukt! Omdat je bijvoorbeeld ergens over piekert. De volgende dag realiseer je je hoeveel impact dat heeft. Je bent minder fit, kunt je niet zo goed concentreren en hebt opeens een kort lontje. ’s Avonds ga je op tijd naar bed, je bent bek af! Maar wat schetst je verbazing…je kunt weer niet slapen. En dan begint zich een psychologisch spelletje in je hoofd af te spelen dat start met de gedachte ‘als ik nu maar kan slapen, want morgen….’. En dat werkt averechts. Voor veel mensen het begin van structurele slaapproblemen. En als de slapeloze nachten optellen, nemen ook de klachten toe!

Slaapproblemen

Hoe werkt ons slaappatroon, waar kan het misgaan en hoe kun je invloed uitoefenen?

Slaapprobleem

Slecht slapen, kan voor iedereen iets anders betekenen. Heb je moeite met inslapen, word je veel te vaak wakker gedurende de nacht of ben je standaard vroeg wakker en kun je de slaap niet meer vatten? Er zijn ook mensen die voor hun gevoel prima slapen maar toch altijd doodmoe wakker worden. En dan is er ook nog zoiets als narcolepsie, dan kun je gedurende de dag zomaar ineens in slaap vallen.

Functie van slaap

Als je langere tijd slecht slaapt, worden de meeste functies van slaap heel goed merkbaar. Je bent zowel fysiek als geestelijk minder belastbaar! Slaap heb je nodig om te herstellen op beide vlakken. Doe je dat onvoldoende dan raak je uit balans. Je wordt sneller ziek en kunt minder verdragen. Je humeur gaat ook met je aan de haal. Concentreren wordt lastiger en studeren is een opgave. Maar wist je dat slecht slapen ook invloed kan hebben op je gewicht? Overgewicht kan voortkomen uit slecht slapen omdat een specifiek hormoon (grheline) dat bepaalt of je een hongergevoel hebt overdadig geproduceerd wordt. Zelfs als je voldoende gegeten hebt, blijf je dan toch trek houden!

slaapstadia

Slaappatroon

Ons slaappatroon zit complex in elkaar. Elke nacht maken we 4 tot 5 slaapcycli door van verschillende slaapstadia. Die hebben elk een andere functie voor ons lichaam. Hoewel we daar steeds meer inzicht in krijgen is er ook nog veel onbekend. Feit is wel dat als die cycli niet kloppen je daar aardig last van kunt krijgen. Je herstelt dan bijvoorbeeld onvoldoende, geestelijk of juist lichamelijk. Of je wordt heel moe of verward wakker.Welke invloed kun jij zelf uitoefenen?

Of je wel of niet goed slaapt, blijkt deels genetisch bepaald te zijn. Er zijn ook altijd slechte slapers geweest als je naar oude onderzoeken kijkt. Tegenwoordig zie je wel dat slaapproblematiek toeneemt. Deels doordat we zoveel willen/moeten en deels doordat we onszelf nog tot laat aan beeldschermen blootstellen. Ben je van nature al een slechte slaper, dan zullen je klachten alleen maar toenemen. Ook genetisch goede slapers kunnen door slecht slaap gedrag klachten ontwikkelen. Je genen kun je niet veranderen, maar wel de leefstijlfactoren!

Er zijn grofweg 4 gebieden waar je invloed op uit kunt oefenen:

  • Voeding: er zijn veel vitaminen en mineralen nodig om je lichaam te voorzien van de juiste stoffen om alle slaapprocessen in goede banen te leiden.
  • Beweging: regelmatig bewegen, maar niet te laat op de avond, draagt bij aan beter slapen.
  • Omgevingsfactoren: bijvoorbeeld een goed matras en een donkere slaapkamer zonder beeldschermen.
  • Gedrag: voldoende ontspanning en aan de slag gaan met die zaken waar je ’s nachts over piekert doet wonderen!

Er zijn heel veel dingen die je zelf kunt doen om een positieve invloed op je slaap uit te oefenen. Wil jij graag meer weten over de processen achter slaap en waar jij persoonlijk kunt ingrijpen, maak dan een keer een afspraak voor een intakegesprek.

Ook binnen de werkomgeving kunnen problemen ontstaan doordat medewerkers/teamleden structureel slecht slapen. En dat zijn er helaas meestal nogal wat! Voor bedrijven organiseer ik daarom workshops over slaap met als doel om mensen beter inzicht te geven in hun slaapproblematiek en ze te voorzien van praktische handvatten om mee aan de slag te gaan. Wil je meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

Thu, 02 November