Een lofzang voor KOOL!

Kool lijkt op het eerste oog een wat saaie, ouderwetse groente. Niets is minder waar-  wat mij betreft - en dus een lofzang voor KOOL!

Welke soorten zijn er?

Heel veel! Je hebt soorten die bij de gemiddelde Nederlander regelmatig op het menu staan, zoals bloemkool, broccoli, boerenkool, spruitjes, zuurkool en rode kool. Koolsoorten die minder vaak voorkomen in onze keukens zijn de koolrabi, koolraap, palmkool, groene kool (savooie kool), chinese kool, paksoi, witte kool en spitskool. Terwijl je ook daar stuk voor stuk heerlijke gerechten mee op tafel kunt zetten.

Waarom zou je kool eten?

koolsoorten

Allereerst draagt het eten van veel verschillende soorten kool bij aan meer variatie in je eetpatroon. Los van dat het supergezond is om veel groente te eten, voedt elke groente je lichaam ook weer met andere stoffen, waaronder veel vitaminen en mineralen.

Is kool gezond?

Naast de vitaminen en mineralen, zit er in kool een stofje met de naam di-indolylmethaan, ook wel DIM genoemd. En aan dit stofje worden veel gezonde eigenschappen toegeschreven! Zo lijkt DIM een anticarcinogene eigenschap te hebben, wat betekent dat het mogelijk bescherming kan bieden tegen kanker. Daarnaast kan DIM een positieve rol vervullen voor vrouwen aan het begin van de overgang. De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron raken dan vaak uit balans, wat de nodige klachten met zich mee kan brengen. Beide geslachtshormonen dalen tijdens de overgang. Doorgaans zie je dat progesteron veel sneller daalt dan oestrogeen, waardoor er een zogenaamde oestrogeendominantie kan ontstaan. DIM zorgt ervoor dat oestrogeen op een juiste manier door het lichaam wordt afgebroken, waardoor de klachten af kunnen nemen.

Hoe maak je kool klaar?

Kool kun je op veel verschillende manieren eten. Rauw, gestoomd of gekookt. Ook hier is het advies; wissel af! Snijd wat rauwe kool in reepjes en voeg het toe aan je salade. Vooral de spitskool vind ik erg lekker rauw. Voeg paksoi toe aan je wokgerecht of kook blokjes koolraap in wat bouillon voor een heerlijke groente puree. Of wat dacht je van dit recept: spitskool soep met kip en bonen!


Tip: heb je weinig tijd om je maaltijd te bereiden, dan is kool ook heel geschikt. Voorgesneden kool is namelijk gezonder! Meestal verliezen groenten een deel van hun gezonde eigenschappen als je ze voorgesneden koopt. Bij kool geldt het tegenovergestelde; juist door het snijden komt er een proces op gang waardoor er o.a. extra DIM wordt gevormd. Twee dagen na het snijden is de maximale hoeveelheid bereikt! Twee vliegen in één klap: snel & gezond!

Tue, 07 March