Draad weer oppakken

De zomer haalt ons doorgaans uit het ritme. En dat is goed; even alles loslaten. Maar hoe pak je daarna de (gezonde) draad weer op?

Dit jaar waren veel mensen al ruim voor de zomer uit hun ritme. Alle maatregelen rondom Corona hadden nogal wat impact op ons leven. En dus ook op onze gewoontes en patronen!

We gingen massaal thuiswerken en daar raakten we oude gewoontes kwijt (praatje bij de koffieautomaat, op de fiets naar kantoor etc.) en diende zich prompt nieuw gedrag aan (wandeling tussendoor, vaker de keuken in voor iets lekkers etc.). Bij de één pakte dat positief uit, bij de ander juist niet. In algemene zin geven mensen die thuiswerken aan dat ze minder bewegen, de ‘gewonnen’ reistijd gewoon extra werken en dat de scheiding tussen werk en privé nog meer vervaagd is.

Elke verandering biedt nieuwe kansen

Vastgeroeste patronen merken we vaak niet meer op en vinden we doorgaans lastig om te veranderen. Juist doordat er de afgelopen periode zoveel veranderd is, zorgt dat ook voor meer bewustzijn. Opeens sta je meer stil bij hoe je het altijd deed. Je nieuwe patronen zijn nog vers en minder ingesleten. Een mooi moment om daar eens kritisch naar te kijken en je af te vragen hoe je het graag zou willen!

En nu?

Goede kans dat je nog steeds deels thuiswerkt of het extra druk hebt omdat collega’s ziek zijn of kinderen meer thuis zijn.

5 tips om je patronen onder de loep te nemen:

  1. Hoe ziet je eetpatroon eruit? Haal je snel even iets tussendoor? Vergeet je soms te eten? Hoe zou je het willen doen en wat is daarvoor nodig?
  2. Beweeg je nog regelmatig? Welke momenten zou jij kunnen creëren om meer aan beweging te doen? Denk daarbij zowel aan de dagelijkse beweging in de vorm van bijvoorbeeld een wandeling als aan sport.
  3. Loopt werk en privé erg in elkaar over? Dat hoeft geen probleem te zijn. Flexibiliteit t.a.v. je werk in privé tijd, levert als het goed is ook flexibiliteit op tijdens je werk voor privé dingen. Hoe is dat bij jou? En heel belangrijk; wat werkt het prettigste voor jou?
  4. Corona heeft ook invloed gehad op onze sociale contacten. Ben je minder privé afspraken gaan maken? Hoe is dat voor jou? De een merkt dat dat rust oplevert, de ander mist het enorm. Van welke contacten word jij blij?
  5. Sta jij wel eens uit? Dat is in onze maatschappij niet meer zo gebruikelijk. Door ons snelle leven, de vele afleiding, social media, digitalisering etc. is het wel broodnodig. Waar heb jij behoefte aan?

Aan de slag

  • Maak deze week eens een uurtje voor jezelf vrij! Stel jezelf bovenstaande vragen en breng in kaart hoe je het graag zou willen.
  • Lukt het altijd gelijk om dat ook in uitvoering te brengen? Misschien niet, maar weten wat je wilt is wel waar het allemaal mee begint!
  • Wil jij echt een nieuwe start maken, dan kan het helpen om ritueel afscheid te nemen van je oude patronen. Kies een moment waarop je jezelf bijvoorbeeld trakteert op een super lekker gebakje en zie dat als een start voor een nieuw eetpatroon. Leg je gezin een dag lang in de watten, leg ze uit wat voor jou belangrijk is en voer jouw me-time in.
  • Sommige mensen vinden het fijner om meerdere patronen in één keer te veranderen, maar vaak werkt het beter als je stapsgewijs je patronen beet pakt. Begin met één verandering, focus daarop en houd het lang genoeg vol zodat het routine is geworden! Daarna ga je met een volgende stap aan de slag.

Het onder de loep nemen van gedragspatronen speelt een belangrijk rol tijdens mijn behandelingen. Je kunt nog zoveel weten over gezond leven, als het niet lukt om er ook iets mee te gaan doen schiet je er niets mee op. Wil jij jouw leefstijl en gedragspatronen een keer goed onder de loep nemen? Ik help je er graag bij.

Mon, 28 September