Bodylanguage: invloed op je gevoel & je hormonen!

Bodylanguage gaat vaak over het (onbewuste) non-verbale verhaal dat jij vertelt aan een ander. Nu is er onderzoek waar uit blijkt dat je met je houding ook een 'verhaal' kunt vertellen aan jezelf. En net zo goed als dat dat verhaal invloed heeft op mensen in jouw omgeving, heeft het ook invloed op jezelf!

krachtige houding

Als je rechtop gaat staan voel je je vaak krachtiger dan wanneer je ineen gedoken staat. Dat verband herkennen de meeste mensen wel. Maar nu blijkt dat zelfs je hormoonhuishouding verandert als je een andere houding aanneemt. Als je 2 minuten krachtig gaat staan met bijvoorbeeld de handen in je zij, stijgt het testosteron in je lichaam. En dat is fijn, want testosteron zorgt o.a. voor daadkracht! Daarnaast daalt het level van het stresshormoon cortisol in je lichaam. En dat maakt je stressbestendiger! 

Een prachtig mooi voorbeeld van invloed die jezelf uit kunt oefenen op je lichaam! Zie je ergens tegenop, ben je nerveus voor een presentatie of wil je je overall daadkrachtiger voelen, neem dan regelmatig een krachtige pose aan! Dat voelt in het begin heel geforceerd, maar als het je helpt om uit je comfortzone te komen dan zul je zien dat het steeds natuurlijker aan gaat voelen. 

Bekijk de Ted talk van sociaal psycholoog Amy Cuddy over dit onderwerp.

Thu, 30 November