Antibiotica; hoe voorkom je klachten na afloop van je kuur?

Soms ontkom je er niet aan en is een antibioticakuur de enige manier om van een bacteriële infectie af te komen. Denk bijvoorbeeld aan een long- of een blaasontsteking. Dat gaat meestal niet over door een paar dagen onder de wol te kruipen.

Antibiotica

Wat doet antibiotica?

Ons lichaam stikt van de bacteriën; ze zitten op onze huid, in de mond, de luchtwegen, de darmen en de geslachtsorganen. Dat levert meestal geen enkel probleem op omdat de goede en slechte bacteriën met elkaar in evenwicht zijn. Soms overheersen de slechte bacteriën en kun je er ziek van worden. Een antibiotica kuur zorgt ervoor dat deze schadelijke bacteriën gedood worden. Let op! Antibiotica werkt alleen bij een bacteriële infectie, niet bij een virus!

Antibiotica gebruik neemt af

Vroeger kreeg je veel sneller een kuur voorgeschreven dan tegenwoordig. Dat heeft te maken met antibiotica resistentie. Bacteriën passen zich namelijk aan hun omgeving aan, als ze daar maar vaak genoeg aan blootgesteld worden. Met als gevolg dat ze ongevoelig worden voor de antibiotica en je ziek blijft. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Medische wetenschappers moeten dan weer op zoek naar een nieuw middel. Gelukkig zijn we ons daar tegenwoordig van bewust en schrijven artsen minder snel een antibiotica kuur voor.

Ook in de bio-industrie wordt antibiotica gebruikt. Niet alleen als dieren ziek zijn, maar ook preventief. Daardoor krijgen we ook via die weg antibiotica binnen. In Nederland zijn de regels inmiddels aangescherpt en mogen dieren alleen nog antibiotica krijgen als ze ziek zijn. Wereldwijd zijn er echter nog steeds veel bedrijven die structureel antibiotica aan het vee geven. Om te voorkomen dat ze ziek worden, maar ook om dieren sneller te laten groeien. Zie NOS-artikel.

Nadeel antibiotica gebruik

Antibiotica gaat voortvarend aan de slag in je lichaam. De schadelijke bacteriën worden gedood, maar helaas ook veel goede exemplaren. Na afloop van de kuur ben je dan meestal wel genezen van je blaasontsteking, maar is de vraag hoe de bacteriële balans in je lichaam er uitziet. Heel vaak zie je dat mensen enige tijd na het gebruik van antibiotica opeens andere klachten krijgen, bijvoorbeeld darmklachten of een vaginale infectie. Je lichaam is dan niet in staat gebleken om de goede bacteriën voldoende aan te vullen waardoor er opnieuw een disbalans ontstaat en er elders klachten ontstaan.

Tips om op een gezonde manier met antibiotica om te gaan

  • Beperk het gebruik. Artsen zijn al veel terughoudender, maar wees zelf ook alert en stel kritische vragen als je een kuur krijgt voorgeschreven. Het kan nooit kwaad om te vragen of er ook andere oplossingen zijn.
Antibiotica
  • Vul de goede bacteriën aan. Als een antibiotica kuur onvermijdelijk is, dan is het raadzaam om gelijk te starten met een probiotica kuur. Daarmee kun je gelijk je goede bacteriën aanvullen en de kans op een disbalans verkleinen.  Er zijn verschillende probiotica’s op de markt. Het is belangrijk om een middel te kiezen met zoveel mogelijk verschillende stammen bacteriën. Ga na het afronden van de antibiotica kuur nog 1 of 2 weken door met de priobiotica.


  • Maak je kuur af. Een kuur wordt meestal voorgeschreven voor 5 tot 7 dagen. Slaat de antibiotica goed aan dan kun je je na een dag of 3 alweer goed voelen. Dat is verraderlijk; je hebt de neiging om te stoppen met de kuur. En daarmee werk je antibiotica resistentie (het proces waardoor bacteriën ongevoelig worden voor de antibiotica) in de hand. Het kan zijn dat de symptomen verdwenen zijn, maar dat er nog steeds schadelijke bacteriën in je lichaam zitten. Stop je te snel, dan kan de infectie weer vat krijgen of kunnen er antibioticaresistente bacteriën ontstaan.


Heb je in het afgelopen jaar een antibioticakuur gevolgd en kamp je momenteel met (darm)klachten, dan zou dat wel eens met elkaar te maken kunnen hebben. Blijf er niet mee rondlopen. Maak een afspraak voor een intake gesprek.   

Thu, 16 November