10 tips voor extra weerstand in de winter

Ben je regelmatig ziek en lijkt een griepje bij jou ook altijd net wat langer aan te houden dan bij mensen in je omgeving, dan heb je wellicht een lage weerstand.

Hieronder volgen voor de hand liggende én minder voor de hand liggende tips om je weerstand te boosten

Tip 1: Eet gezond

Gezonde voeding zoals groente, fruit en ook kruiden leveren anti-oxidanten die schadelijke stoffen in je lichaam kunnen neutraliseren waardoor je minder snel ziek wordt. Het omgekeerde geldt ook; ongezonde voeding kan allerlei processen in je lichaam tegenwerken waardoor er minder energie overblijft voor het immuunsysteem.

Voedingsmiddelen met veel anti-oxidanten:

 • Gedroogde kruiden (oregano, rozemarijn, tijm)
 • Gemalen kruiden (kaneel, kurkuma, nootmuskaat, chilipoeder)
 • Peulvruchten (bruine en zwarte bonen, linzen)
 • Groente (paprika, rode kool, broccoli, radijs)
 • Fruit (pruimen, bosbessen, frambozen, granaatappel)
 • Noten (pecannoten, walnoten, hazelnoten)

Tip 2: Ga regelmatig naar buiten

Met naar buiten gaan, sla je een paar vliegen in één klap. Je komt in beweging, als de zon schijnt maak je wat vitamine D aan en je haalt een frisse neus.

Tip 3: Beweeg elke dag 30 minuten

Regelmatige beweging zorgt ervoor dat diverse lichaamsfuncties verbeteren waardoor je weerstand automatisch toeneemt.

Tip 4: Vitamine D

Uit een recent onderzoek blijkt dat mensen die vitamine D slikken minder vaak last hebben van luchtweginfecties als griep en verkoudheid. Vitamine D draagt bij aan het verhogen van je weerstand. Vitamine D maakt ons lichaam aan als er zon op onze huid schijnt. Dat gebeurt in de winter helaas te weinig. Aanvulling in de vorm van een supplement is dan een aanrader.

Tip 5: Koud afdouchen

Dat klinkt niet erg aantrekkelijk in de winter en toch raad ik je aan om het elke ochtend te doen. Ook als het buiten heel koud is. Als je bijna klaar bent met douchen zet je nog even de koude kraan aan. Je hebt nu de neiging om veel te gaan bewegen en/of de waterstraal snel over je lichaam te bewegen, maar daar krijg je het alleen maar kouder van. Tip: ga rustig staan en houd de douchekop stil. Adem diep in en uit en ontspan! Als het je lukt om echt even te ontspannen zul je merken dat het water minder koud wordt. Een halve minuut is al voldoende om je weerstand te boosten.

Tip 6: Vitamine C

Voedingsmiddelen met vitamine C hebben een positief effect op het immuunsysteem en daarmee op je weerstand.

Groente met veel vitamine C:

Kiwi
 • Paprika
 • Spruitjes
 • Boerenkool
 • Rode kool

Fruit met veel vitamine C:

 • Kiwi
 • Sinaasappel
 • Grapefruit
 • Citroen

Tip 7: Voldoende water drinken

Je lichaam heeft veel vocht nodig om goed te kunnen functioneren. In de zomer gaat het vaak vanzelf, maar in de winter vinden veel mensen het lastig om voldoende water te drinken. Maak er een routine van om altijd een flesje water bij de hand te hebben en vul het aan met warme kruidenthee.

Tip 8: Probiotica

De bacteriën in onze darmen spelen een belangrijke rol in ons afweersysteem. In onze darmen zitten altijd goede en slechte bacteriën. Zolang deze met elkaar in balans zijn, is dat geen probleem. Soms krijgen de slechte bacteriën de overhand en dan is een probiotica kuur geen overbodige luxe om de goede bacteriën aan te vullen.

Tip 9: Stressreductie

Als je lichaam stress ervaart, dan is dit prioriteit nummer 1 in ons lichaam. Het immuunsysteem krijgt dan niet de aandacht die het nodig heeft, waardoor griepjes meer kans krijgen. Kijk eens kritisch wat jou stress oplevert! Wat kun jij zelf veranderen? En kijk ook naar de tegenhanger; waar word jij relaxed/ontspannen van? Blok regelmatig momenten in je agenda voor activiteiten waardoor jij weer kunt opladen. Heel veel stress kan er ook voor zorgen dat je juist niet ziek wordt. Hoe dat werkt, lees je in de blog ‘waarom nooit ziek zijn, ongezond kan zijn’.

Tip 10: Voldoende slaap

Tijdens de nacht krijgt je lichaam tijd om zich te herstellen. Slaap je structureel te kort of niet diep genoeg, dan komt je lichaam onvoldoende toe aan die herstelwerkzaamheden. Niet zo vreemd dat een verkoudheid dan eerder toe kan slaan.

Wil jij je totale gezondheid eens onder de loep nemen en inzicht krijgen in wat jij zelf op natuurlijke wijze kunt doen om je fitter en vitaler te voelen, maak dan een afspraak voor een intake gesprek.

Tue, 06 March