Freeeeeeeezlab!

Na het ijsbad van Wim Hof (the iceman) was het tijd voor de vervolgstap: de freezlab! Freezlab

In het Olympisch stadion in Amsterdam zit sinds kort het freezlab. De naam verraadt het al, het is een lab waar het freezing koud is. Hoewel de wijze waarop het aangeboden wordt nieuw is, is blootstelling van je lichaam aan extreme kou al eeuwenoud. Het wordt cryotherapie genoemd en uit onderzoek blijkt dat kou ons immuunsysteem versterkt.

Wat moet je je voorstellen bij het freezlab?

Het is een leuke hippe locatie met prachtig uitzicht op de atletiek baan van het Olympisch stadion. De locatie straalt rust uit door de inrichting met mooie rustige kleuren en diverse plekken om lekker te loungen. Maar waar het natuurlijk om gaat is het freezlab zelf. Nadat je je gemeld hebt bij de receptie, krijg je sokken en slofjes en wordt je bloeddruk gemeten. Als die oké is, mag je je gaan klaarstomen voor de kou-sessie. Je trekt badkleding aan, een badjas en ….very charming…je slofjes!

Op naar de diepvries! Eerst krijg je uitleg over wat er precies gaat gebeuren. Je krijgt een mondkapje op, handschoenen aan en een haarband om je oren te beschermen. En dan is er geen uitstel meer mogelijk. Best spannend! Je start in een soort van voorportaal van de diepvries; hier is het -60 ⁰C. Hier verblijf je heel kort als een opstapje naar het echte werk. De diepvries gaat open en je stapt in een ruimte met een temperatuur van -110 ⁰C!! En dat is heel koud! Je verblijft in totaal 3 minuten in de kou. Dat lijkt lang, maar het is eigenlijk zo voorbij. Op het moment dat het wat onprettig begint te voelen aan benen en armen, zit de tijd erop en gaan we terug naar kamertemperatuur. Om de doorbloeding weer goed op gang te brengen, kun je lekker even springen op een trampoline. En dan bijkomen met een glaasje komkommer water in één van de loungehoeken.

Wat doet kou (cryotherapie) met je lichaam?

Cryotherapie geneest je lichaam niet. Wat het wel doet is dat het de natuurlijke processen van je lichaam zoveel mogelijk probeert te optimaliseren. We hebben een geweldig immuunsysteem en ons lichaam kan goed herstellen van alles waar we ons zelf aan blootstellen. Soms werken die processen echter niet meer optimaal. Blootstelling aan kou boost deze natuurlijke processen van het lichaam.

Welke voordelen worden toegeschreven aan cryotherapie?

  • Activeert het immuunsysteem
  • Stimuleert de doorbloeding
  • Vermindert pijn
  • Bestrijdt depressie door vrijgekomen endorfine en serotonine
  • Vermindert jeuk
  • Vermindert spasmen
  • Versnelt het herstel na een operatie
  • Doodt virussen in het bloed
  • Werkt ontgiftend
  • Herstelt de hormoonbalans
  • Geeft een energieboost
  • Stimuleert de aanmaak van collageen

Wie maakt er gebruik van cryotherapie?

Hoewel er wat situaties zijn waarin cryotherapie wordt afgeraden (hier wordt je goed over geïnformeerd voordat je aan de sessie begint), kan een behandeling in principe voor iedereen toegevoegde waarde hebben. Aandoeningen waarbij cryotherapie specifiek goed lijkt te werken zijn psoriasis, chronische pijnklachten, reuma, fibromyalgie en brandwonden. Verder wordt het freezlab veel gebruikt door sporter voor een beter herstel na een zware training of wedstrijd.

Persoonlijk vond ik het vooral interessant om een keer te ervaren hoe het is om je lichaam aan zulke temperaturen bloot te stellen. Na het ijsbad wist ik al dat we veel meer kunnen doorstaan dan we soms zelf denken. Dat is bij het freezlab nogmaals bevestigd. Maar los van een leuke ervaring, motiveert dit experiment me om door te blijven gaan met het superkoud afdouchen elke ochtend!

Ook benieuwd naar het freezlab, kijk dan eens op hun website !