Ben jij al geïnspireerd door een suikervrij challenge?

Vorig jaar hoorde en las je er al veel o Suikervrij challenge ver: een 30-dagen-geen-suiker challenge. Ook in januari van dit jaar doen er weer veel mensen aan mee.

Wat houdt het in? Gedurende 30 dagen geen suiker eten! Dus geen suiker in je koffie of thee, maar ook geen producten waar suiker in verwerkt is. En dat is nog knap lastig. Van veel producten weet je dat er suiker in zit, zoals toetjes of frisdranken. Maar er zijn ook veel producten waar je het niet zo snel verwacht. Denk bijvoorbeeld aan vlees(waren), dressings, soepen en sauzen. En dus moet je in de supermarkt aan de slag: etiketten ontcijferen!

Fabrikanten weten helaas maar al te goed hoe ze minder gezonde ingrediënten, onopvallend op de verpakking kunnen vermelden. Gecamoufleerd met grote teksten als ‘puur natuur’, ‘vezelrijk’ of ‘authentiek recept’ denken we al snel dat we een gezond product te pakken hebben. Mensen vinden de etiketten niet altijd duidelijk omdat er zoveel onbekende woorden op staan en bovendien zijn de letters zo klein dat je een leesbril of soms zelfs een loep nodig hebt om ze goed te kunnen lezen. Het wordt ons dus niet gemakkelijk gemaakt.

Toch loont het de moeite! Een beetje suiker is geen probleem, maar van de hoeveelheden die we tegenwoordig binnenkrijgen zijn echt niet goed voor je lichaam. Het heeft bovendien een enigszins verslavende werking; suiker eten doet meer suiker eten!

Afgelopen weekend (14-15 januari 2017) stond er een artikel in het NRC over suikervrij eten. Ralph Moorman, oprichter van De Hormoonfactor en levensmiddelentechnoloog, maakte daarin een belangrijke kanttekening t.a.v. de populaire suikervrij challenges. Een stuk uit het artikel:

….De aandacht voor minder suiker is goed, vindt Ralph Moorman. Maar de tijdelijkheid van een 30-dagen-challenge of één maand bevalt hem niet. “Een voorgekauwd dieet dat mensen klakkeloos dertig dagen volgen, heeft op de lange termijn geen zin. Ik geloof in coaching, een proces waarbij iemand inzicht krijgt in zijn gedragspatroon en kiest voor een maatwerkoplossing voor de lange termijn. Ik hoor mensen vaak zeggen: met Kerst ik nog even genieten. Ze eten flink veel zoetigheden en trekken op 1 januari een willekeurig dieet uit de kast. Wat ze in december aten, wordt vergeten. Daar gaat het mis. Een dieet of verandering in je voedingspatroon werkt alleen als je het verleden analyseert. Bekijk je valkuilen. Anders is de werking hetzelfde als bij een crashdieet: onhaalbaar voor de rest van je leven en veel mensen krijgen een terugval plus rente. Daarna doen ze het slechter dan ooit. “Als er een lange termijnplan achter schuilt, kunnen de eerste dertig dagen wel leiden tot bewustwording, zegt Moorman….

Doe jij mee aan een 30-dagen-challenge? Suiker-, alcohol-, glutenvrij of bijvoorbeeld een maand lang elke dag sporten? Prima, laat je inspireren en kijk wat het voor jouw lichaam doet!

Ga je na die maand echter weer terug naar je oude leefpatroon dan zijn al je inspanningen voor niets geweest. Sterker nog, grote veranderingen zijn niet goed voor je lichaam. Maak dus een plan voor de langere termijn en kijk of je een modus kunt vinden die je ook de rest van het jaar (lees: van je leven) vol kunt houden.

Kun je daar wat hulp bij gebruiken, maak dan een afspraak!