Heb jij last van het prikkelbare darm syndroom (PDS)?

Als jij de diagnose PDS hebt gekregen, dan kamp je regelmatig met diverse klachten, waaronder buikpijn, winderigheid, opgezette buik, diarree en/of obstipatie. Vervelende ongemakken die je leven aardig kunnen beïnvloeden.

De oorzaak van PDS is niet geheel duidelijk. Meerdere factoren kunnen van invloed zijn op de klachten en bovendien verschilt dit per persoon.

Het FODMAP dieetbuikpijn

Een van de manieren om je klachten te lijf te gaan is m.b.v. het FODMAP dieet. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75 % van de mensen met PDS door het FODMAP dieet vermindering van klachten ervaart, verbetering van de ontlasting en bij een deel is zelfs sprake van klachtencontrole. Het proberen waard dus!

Het FODMAP dieet is een tijdelijk dieet waarin je gaat onderzoeken of er specifieke voedingsstoffen zijn waar jouw darmen op reageren. De zogenaamde FODMAP’s (elke letter staat voor een groep koolhydraten) staan erom bekend dat ze lastig te verteren kunnen zijn en de bekende klachten die horen bij PDS kunnen veroorzaken.

Het dieet bestaat uit 3 fases. Je start met het elimineren van de fodmap’s. Nemen de klachten af, dan weet je dat er fodmap’s zijn waar je darmen gevoelig voor zijn. Tijdens de herintroductie fase ga je de fodmap’s één voor één weer aan je eetpatroon toevoegen. Zo krijg je inzicht welke koolhydraten voor jou de boosdoeners zijn (en ook in welke hoeveelheid). Uiteindelijk is het doel om in de laatste fase een definitieve voedingsstijl te vinden met een mooie balans van zo min mogelijk klachten in combinatie met zo min mogelijk eetbeperkingen.

Persoonlijke begeleiding

Naar schatting heeft maar liefst 5 tot 15 % van de Nederlandse bevolking last van PDS. Reden voor mij om me meer toe te gaan leggen op deze groep mensen die nog te vaak te horen krijgt, dat ze er maar mee moeten leren leven.

Het FODMAP dieet is niet eenvoudig en vraagt toewijding. Persoonlijke begeleiding, blijkt een cruciale factor te zijn om het dieet goed vol te kunnen houden en tot een positief resultaat te kunnen komen. Deze begeleiding wil ik cliënten in mijn praktijk in de toekomst ook aan gaan bieden (als onderdeel van een meer holistische aanpak). Daarom start ik nu een pilot.

Pilot PDS - FODMAP

Heb jij PDS en al van alles geprobeerd, maar blijven je klachten onveranderd? Dan kan het FODMAP dieet voor jou een manier zijn om je klachten beter onder controle te krijgen! In de pilot ga ik 3 mensen met de diagnose PDS persoonlijk begeleiden om het FODMAP dieet te volgen (tegen een minimale kostenvergoeding).

Wil jij hiervoor in aanmerking komen en woon je binnen een straal van 30 km van Leiden, schrijf je dan in via onderstaand formulier. Ik stuur je dan extra informatie over de pilot toe. Inschrijven kan tot 1 mei.


Ja, stuur mij meer informatie over de pilot!