Terugkerende klachten? Denk aan orthomoleculaire therapie!

Sinds kort mag ik mijzelf orthomoleculair therapeut noemen! Ortho…wat? Helemaal eens, het is een moeilijk uitspreekbaar woord. Ook ik ben er lange tijd over gestruikeld. Veel interessanter is de vraag wat orthomoleculaire therapie doet en wat jij er persoonlijk aan zou kunnen hebben. Ik vertel je er graag meer over.

Betekenis orthomoleculair

‘Ortho’ komt uit het Grieks en betekent juist of goed. ‘Moleculair’ verwijst naar de moleculen waaruit onze lichaamscellen zijn opgebouwd. Orthomoleculaire therapie zorgt er simpel gezegd voor dat onze lichaamscellen weer goed gaan werken.

Voor wie

Deze therapievorm is bij uitstek interessant voor mensen die al lange tijd met klachten rondlopen die niet opgelost worden of steeds weer terugkomen. Denk aan gewrichtsklachten die afnemen of verdwijnen na een behandeling, maar na een tijdje weer de kop opsteken.

Je kunt ook aan orthomoleculaire th Orthomoleculaire therapie erapie denken als je van de ene klacht in de ander klacht lijkt te vallen.

Bij welke klachten

Vaak is de klacht een symptoom van een dieperliggende oorzaak. Door alleen naar de klacht zelf te kijken, ben je bezig met symptoombestrijding. Pas als je de oorzaak aanpakt, kun je het probleem echt verhelpen. En dat is wat orthomoleculaire therapie doet!

Het klinkt misschien gek, maar één en dezelfde oorzaak kan tot heel veel verschillende klachten leiden. En, hoewel het te mooi klinkt om waar te zijn, is deze therapie daardoor in te zetten bij heel veel verschillende klachten.

Visie van orthomoleculaire therapie

De therapie gaat ervan uit dat bijna alle klachten voortkomen uit een verkeerde energieverdeling in het lichaam. Ik heb het dan niet over energiebanen of chakra’s, maar over ATP, de brandstof voor alle cellen en processen in ons lichaam. Op het moment dat er te weinig ATP gemaakt wordt of er processen zijn die overmatig veel energie vragen, gaat dat ten koste van andere processen.

Hoewel wijzelf soms moeite hebben met prioriteiten stellen kan ons lichaam dat feilloos. Alle processen die met overleven te maken hebben, krijgen voorrang! Zodra het immuunsysteem bijvoorbeeld aanslaat, gaat hier veel energie naar toe. Energie naar de spieren is dan van ondergeschikt belang. Dat is ook een reden waarom je je slap voelt bij een griepje en je het liefst in bed wilt gaan liggen. Zodra het virus verdwenen is, ervaar je weer energie.

Soms blijft het immuunsysteem als een waakvlammetje aanstaan, dat noemen we een lage graad ontsteking. Daar merk je niets van, maar het kost wel veel energie. Onherroepelijk ontstaat er dan ergens een tekort. Klachten ontstaan dan vaak op een ‘zwakke’ plek in je lichaam. De één is gevoelig voor gewrichtsklachten, de ander voor huidirritaties of luchtwegen etc. Dit is dan de klacht waarmee we naar de huisarts gaan. Die verwijst je door naar een behandelaar of schrijft medicatie voor. Dat is echter vaak symptoombestrijding. Als je de oorzaak van de ontsteking niet wegneemt, blijft het immuunsysteem actief en kan dezelfde klacht weer terugkomen of doet zich een andere klacht voor.

Hoe gaat de therapie in zijn werk? Gezonde leefstijl

De therapie start met een uitgebreid intakegesprek, waarbij we o.a. kijken naar de klachten, persoonlijke leefsituatie, medische historie en het eetpatroon. Vervolgens wordt gekeken wat de oorzaak zou kunnen zijn van de verkeerde energieverdeling. Speelt er veel stress of is het immuunsysteem actief? En wat ligt daar aan ten grondslag? Dat zijn de aanknopingspunten om vervolgens met leefstijlinterventies, vaak aangevuld met voedingssupplementen het lichaam weer in balans te gaan brengen. Bekijk ook dit filmpje .

Wil jij weten of deze behandeling voor jou effectief zou kunnen zijn, neem dan contact op.