Hooikoorts? Check je darmen!

Het voorjaar trakteert ons op veel warme dagen; heerlijk! Keerzijde is dat de pollen zich eerder aandienen en dus ook hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van o.a. bomen, planten en grassen. Deze stoffen zijn helemaal niet gevaarlijk voor ons lichaam, maar bij sommige mensen reageert het immuunsysteem overactief waardoor er een allergische reactie ontstaat.

Het immuunsysteem wordt ingeschakeld om de genezing van een ontsteking te bevorderen, o.a. door histamine vrij te maken. Door deze stof worden de bloedvaten wijder en kunnen meer witte bloedcellen de plek van de ontsteking bereiken. Doordat de bloedvaten wijder worden zetten de weefsels die er omheen liggen op, waardoor ogen dikker kunnen worden en neusslijmvlies opzet. Niet zo vreemd dat we vervolgens gaan niezen en onze ogen gaan tranen. Hooikoorts

Hooikoorts medicatie

Omdat histamine de hooikoorts klachten veroorzaakt, is medicatie gericht op het terugdringen van de histamine m.b.v. antihistaminica.

Er zijn ook natuurlijke antihistaminica;

  • Scutellariae baicalensis (glidkruid):

Een kruid dat ook preventief ingezet kan worden. Zodra de hooikoortsklachten zich voordoen, gebruik je een hogere dosering. Meestal wordt eerst glidkruid ingezet. Werkt dit niet voldoende dan kan het aangevuld worden met quercetine.

  • Quercetine:

Zit van nature in kappertjes, dille, koriander, rode ui, waterkers, boekweit, boerenkool, zoete aardappel, bosbes, appels, broccoli (in volgorde van de hoeveelheid quercetine die in het product zit). Om hooikoortsklachten tegen te gaan zijn de hoeveelheden in voeding doorgaans niet voldoende. Een supplement (het liefst in combinatie met vitamine C) is dan aan te bevelen.

Het immuunsysteem

Aangezien hooikoorts te maken heeft met een reactie van het immuunsysteem is het belangrijk om dit systeem goed op orde te houden. En waar zit het grootste deel van je immuunsysteem? In je darmen!

Het darmslijmvlies werkt als een barrière die zorgt dat er geen ongewenste stoffen in het lichaam terecht komen. De darmflora (bacteriën in je darmen) heeft als taak om het slijmvlies gezond te houden. Door stress, ongezonde voeding, antibiotica en vervuiling kan de darmflora echter uit evenwicht raken waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan en je immuunsysteem teveel in actie moet komen. Daarnaast staan alle slijmvliezen met elkaar in verbinding. Raakt het darmslijmvlies geïrriteerd, dan kan dit ook effect hebben op andere slijmvliezen (longen, ogen, mond, keel, neus) in ons lichaam. Een gezonde levensstijl met goede voeding kan dus ook een positief effect hebben op je hooikoorts klachten.

Tips om je hooikoortsklachten te verminderen:

Levensstijlfactoren:

  • Belast je darmen niet te veel! In grote lijnen geldt dat producten met veel suiker, gluten en lactose belastend kunnen zijn.
  • Eet veel groeten en fruit: vezels zijn voeding voor je darmflora en vitamine C is goed voor je weerstand.
  • Eet 2 x per week vette vis (omega 3 in vis werkt ontstekingsremmend)
  • Niet te veel stress & een goede nachtrust

Supplementen:

  • Natuurlijk antihistaminica: scutellariae baicalensis en/of quercetine (zie hierboven)
  • Probiotica. Met een probiotica-supplement kun je jouw darmflora versterken. Zeker een aanrader als je een antibiotica kuur hebt gehad. Antibiotica doodt niet alleen slechte bacteriën, maar ook een deel van de goede!
  • Omega 3. Als je te weinig vis eet, kom je omega 3 tekort!
  • GLA; belangrijke ontstekingsremmer

Immuno-therapie:

  • Ga op zoek naar een imker in de buurt en koop bijenpollen en/of honing. Dit is een soort immuno-therapie waarbij je je lichaam langzaam blootstelt aan de stoffen waar het allergisch op reageert. Belangrijk: start met hele kleine hoeveelheden (enkele korrels bijenpollen of 1 theelepel honing).

Handige links

Websites:

Apps:

  • Hooikoortsradar
  • Pollennieuws

Hulp nodig?

Ben je het niezen en proesten tijdens het voorjaar zat en wil jij ervaren welke invloed een andere levensstijl op jouw klachten kan hebben, neem dan contact met me op. Samen kunnen we ook bekijken of het raadzaam is om parallel supplementen in te zetten.