Wat geniet ik altijd van het voorjaar en wat baal ik van die hooikoorts!

Bekend verhaal? Waarsch Hooikoorts ijnlijk heb je alle adviezen al geprobeerd. Medicatie, pollen zoveel mogelijk vermijden en bij voorkeur alleen naar buiten als het net geregend heeft of vroeg in de ochtend (is het eindelijk mooi weer, zit jij binnen!!).

Maar wist je dat je met een gezonde levensstijl ook invloed uit kan oefenen op hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van o.a. bomen, planten en grassen. Deze stoffen zijn helemaal niet gevaarlijk voor ons lichaam, maar bij sommige mensen reageert het immuunsysteem overactief waardoor er een allergische reactie ontstaat.

Een gezonde levensstijl draagt bij aan een gezonde werking van ons immuunsysteem en kan daarmee dus ook een positief effect hebben op je hooikoorts klachten.

Het immuunsysteem zit voor een groot deel in je darmen en jij bepaalt zelf elke dag welke voeding er in die darmen terecht komt! Het is belangrijk om te weten dat het ene voedingsmiddel belastender is voor je darmen dan het andere.  Bij het begeleiden van mijn cliënten, licht ik uitgebreid toe welke producten dit zijn en hoe je het je darmen makkelijker kunt maken.  In grote lijnen geldt: minder suiker, gluten en lactose en meer groente & fruit. Wees lief voor je darmen!

Daarnaast zijn er ook diverse (natuurlijke) voedingssupplementen die jouw immuunsysteem kunnen versterken. Er zijn er meer, maar ik licht er graag één toe die heel effectief blijkt te zijn bij hooikoorts: bijenpollen!

Een paar kanttekeningen:

  • Koop de bijenpollen bij voorkeur bij een imker in de buurt; die werken het beste!
  • Heel belangrijk! Je moet het gebruik van bijenpollen echt langzaam opbouwen. Sommige mensen kunnen heftig reageren in het begin. Belangrijk dus om met maar een paar korreltjes te starten en dit langzaam op te bouwen tot 1 theelepel per dag.
  • Je kunt de pollen zo opeten of door je eten mengen.
  • Elke dag 1 theelepel honing van de plaatselijke imker (niet van de supermarkt) kan ook helpen!
  • Begin bij voorkeur zo vroeg mogelijk met de pollen, nog voor je de eerste klachten ervaart.

Ben je het niezen en proesten tijdens het voorjaar zat en wil jij ervaren welke invloed een andere levensstijl op jouw klachten kan hebben, neem dan contact met me op.