De zon; onze vriend en vijand!

Heerlijk die eerste zonnestralen op je huid! Da De zon; onze vriend en vijand! ar word ik persoonlijk altijd heel blij van. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die zon? Hebben we ‘m juist nodig of moeten we ‘m zoveel mogelijk vermijden?

Het antwoord is: ja, allebei! De zon is zowel onze vriend als onze vijand. De zon kan ziektes veroorzaken, maar ons er ook tegen beschermen!

Het schijnen van de zon heeft veel positieve effecten! In algemene zin merk je dat mensen vrolijker zijn als de zon schijnt. Alles ziet er mooier uit en je krijgt zin om naar buiten te gaan. Even een frisse neus halen is iets wat we tijdens die wintermaanden veel te weinig doen. Waarom is het zo goed om naar buiten te gaan?

Een paar redenen op een rijtje:

  • Als je naar buiten gaat, kom je doorgaans ook in beweging. Je gaat sneller aan de wandel en elke vorm van beweging is een positieve boost voor je botten, spieren en je algehele gezondheid.
  • Je gaat vaker de natuur in en die zorgt voor ontspanning. In de natuur kun je je hoofd beter leeg maken.
  • Frisse lucht heeft een positief effect op je creativiteit. Een wandeling tijdens de lunch zorgt ervoor dat je daarna je werk weer met een frisse blik oppakt.
  • Naar buiten gaan heeft ook een sociaal aspect; je komt eerder in contact met anderen die ook de buitenlucht opzoeken.
  • Je lichaam maakt vitamine D aan. In onze voeding zit ook vitamine D, maar dat is heel weinig. De meeste vitamine D wordt aangemaakt door onze huid als de zon erop schijnt. Vitamine D zorgt o.a. voor een goed functionerend immuunsysteem en beschermt ons zo tegen tal van ziektes.

Maar zonlicht heeft helaas niet alleen voordelen. Wat gebeurt er precies als je je huid blootstelt aan de zon?

Als je lichaam blootgesteld wordt aan de zon, dan beschadigen de UV-stralen het DNA in je huid. Je lichaam gaat dan een stofje aanmaken dat melanine heet. Dit stofje doet een poging om de huid te beschermen door een soort van parapluutjes (pigment) over het DNA te plaatsen. Het pigment zorgt voor het bruin worden.

De ene huid maakt meer pigment aan dan de andere huid. Dat is ook evolutionair bepaald. Het is niet zonder reden dat mensen rond de evenaar van oorsprong een donkere huid (meer pigment) hebben. Ze zijn daardoor beter bestand tegen de zon. Mensen die van oorsprong verder van de evenaar vandaan wonen, hebben juist een lichtere huid zodat ze bij weinig zonlicht toch vitamine D aan kunnen maken. Heb je een lichte huid en ga je dichter bij de evenaar wonen, zul je dus extra maatregelen moeten nemen om je huid goed te beschermen. Andersom geldt dat als je een donkere huid hebt en verder van de evenaar gaat wonen, je juist extra vitamine D moet slikken omdat je huid dit te weinig aanmaakt!

In alle gevallen geldt dat als er teveel straling is, het pigment onvoldoende bescherming kan bieden. In het meest positieve geval kan dit leiden tot versnelde veroudering. Maar helaas komt het ook vaak voor dat de huidcellen zich helemaal niet herstellen en zich juist ongecontroleerd gaan vermeerderen, met huidkanker tot gevolg.

Gelukkig zijn we ons tegenwoordig bewust van de gevaren van teveel zonlicht. Daar waar we in de jaren tachtig en negentig nog volop aan het ‘bakken’ waren, zijn we veel voorzichtiger geworden. Destijds gebruikten veel mensen zelfs producten zoals olie om extra bruin te kunnen worden. Tegenwoordig bedekken we onze huid veel sneller en gebruiken we vaker producten die ons beschermen tegen de zon.

Maar sommige mensen zijn zo bang geworden voor de zon dat ze deze te veel vermijden. En dan schiet de balans de verkeerde kant uit. Vitamine D beschermt ons namelijk ook tegen allerlei aandoeningen waaronder kanker!

Hoe kan ik op een gezonde manier gebruik maken van de voordelen van de zon?

  • Door je huid (in ieder geval gezicht en armen) elke dag 15 minuten bloot te stellen aan de zon. Zonder bescherming; geen zonnebrandcrème en ook geen zonnebril! Alleen dan maak je voldoende vitamine D aan.
  • Blijf je langer in de zon, bedek je lichaam dan goed (zeker rond het middaguur als de zon op z’n felst is) en/of gebruik een goede zonnebrandcrème.
  • Gebruik een zonnebrandcrème op natuurlijke basis zonder chemische ingrediënten. Over die chemische ingrediënten zijn veel discussies; ze verstoren je hormoonhuishouding en erger nog ze zouden zelfs kankerverwekkend kunnen zijn! Een veilig alternatief is daarom een product op basis van natuurlijke ingrediënten.
  • Eet gezond; voldoende anti-oxidanten (groente en fruit) en omega 3 (vis). Deze stoffen helpen je lichaam om het DNA te beschermen!

Geniet bewust!