Wat doe jij om je borsten gezond te houden?

Vorige week was ik bij een presentatie van Francine van Broekhoven van De Groene Zuster. Zij heeft zich toegelegd op borstkankerpreventie de groene zuster en maakt daarbij gebruik van thermografie. Tijdens de bijeenkomst vertelde ze meer over de functie van thermografie en wat je zelf kunt doen om je borsten zo gezond mogelijk te houden.

Thermografie

Op dit moment is het zo dat 1 op de 9 vrouwen vroeg of laat te maken krijgt met borstkanker. Vaak wordt dit ontdekt (bijvoorbeeld n.a.v. een mammografie) in een stadium waarin medisch ingrijpen al noodzakelijk is. Van preventie is dan eigenlijk geen sprake meer. Met een thermografie kan aan de hand van temperatuurverschillen worden vastgesteld of er ‘onrust’ is in de borst. Die onrust kan er natuurlijk in diverse gradaties zijn, maar het mooie is dat ook een lichte vorm van onrust wordt opgemerkt. En dan kun je dus preventief aan de slag om deze onrust om te buigen!

Beweeg je borsten

Een van de dingen die je kunt doen om je borsten gezond te houden is door ze meer beweging te geven. Doorgaans stoppen we onze borsten een groot deel van de dag in het keurslijf van een BH. Het schijnt zelfs een nieuwe gewoonte onder tienermeiden te zijn om ook ’s nachts met je BH aan te slapen!! Maar waarom is die beweging nou zo belangrijk? Ons lichaam krijgt te maken met veel afvalstoffen. Deze stoffen probeert het lichaam zo goed mogelijk af te voeren. Lukt dit onvoldoende dan worden ze opgeslagen op plekken waar ze voor de korte termijn zo min mogelijk schade aan kunnen richten. Daarvoor kiest het lichaam geen vitale organen zoals bijvoorbeeld de nieren, maar liever vetweefsel. En onze borsten bestaan hoofdzakelijk uit vetweefsel; een ideale plek dus om afvalstoffen op te slaan! Met alle gevolgen van dien.

Het lymfesysteem

Afvalstoffen kunnen vanuit de borst via het lymfesysteem worden afgevoerd richting de oksel voor verdere verwijdering uit het lichaam. Maar dan moet het lymfesysteem wel vrijelijk kunnen stromen en niet beklemd zitten. Logisch dus dat een BH het goed afvoeren van afvalstoffen verhinderd. En dan hebben we het nog niet over beugel en push-up BH’s!

Zonder BH

Kies voor een BH die je borsten niet te veel beknelt, maar beter nog: geef je borsten regelmatig ‘vrijaf’ en laat je BH achterwege. Natuurlijk zal het van je cupmaat, je kleding en je activiteiten afhangen hoe prettig dit aanvoelt, maar het is deels ook een kwestie van wennen. Begin gewoon eens met thuis regelmatig geen BH meer te dragen. Dan geef je je borsten al veel meer kans om korte metten te maken met de opgehoopte afvalstoffen.

De groene zuster

Wil je meer tips en informatie over thermografie, kijk dan eens op www.degroenezuster.nl . Of bezoek één van de presentaties die Francine van Broekhoven regelmatig geeft op verschillende plekken in het land, dan kan ze je er zelf over vertellen.

Gezonde levensstijl

De wijze waarop je leeft, bepaalt voor een groot deel hoeveel afvalstoffen zich in je lichaam verzamelen. En het bepaalt ook hoe gemakkelijk je deze stoffen vervolgens weer af kan voeren. Een gezonde levensstijl werkt preventief voor heel veel aandoeningen; voorkomen is beter dan genezen! En natuurlijk spelen onze genen ook een rol. Gezond leven is geen garantie dat we nooit ziek worden, maar feit is wel dat we veel meer positieve invloed uit kunnen oefenen dan we ooit dachten.

Door mijn brede achtergrond als psycholoog, stresscounselor, voedingsdeskundige en hormoonbalanstrainer kan ik jou begeleiden om enerzijds de hoeveelheid afvalstoffen te beperken en anderzijds te zorgen voor een optimale afvalverwerking!