Weet welke medicijnen je gebruikt!

Kijk jij naar ‘hoe word ik 100?’ dan he Hoe word ik 100? b je gisteren kunnen zien dat één van de deelnemers zoveel medicatie gebruikte dat ze niet eens meer wist waar de verschillende pillen toe dienden. Dat lijkt misschien extreem, maar toch komt het vaker voor dan je denkt.

Het begint met één pilletje. Na enige tijd komt er een tweede medicijn bij. Dat blijkt vervolgens nare bijwerkingen te hebben. Geen probleem ook daar is een middel voor. Voor dat je het weet slik je dagelijks een aantal pillen. Dat wordt een gewoonte en je staat er niet meer bij stil. Medicatie is echter niet onschuldig en heeft altijd bijwerkingen (ook als je dit niet direct merkt!).

Belangrijke vraag: is al die medicatie nog wel nodig? Mijn ervaring is dat je die vraag zelf actief moet voorleggen bij je huisarts. Zo lang jij geen klachten ondervindt, kun je heel lang herhaalrecepten krijgen voor een middel waar je misschien inmiddels zonder kunt.

Bij de aflevering van ‘hoe word ik 100?’ werd bij alle deelnemers heel kritisch gekeken welke medicatie ze gebruikten. Steeds werden de volgende vragen gesteld: waar dient de medicatie voor, heb ik het nog nodig en/of kan het gebruik afgebouwd worden?

Gebruik je zelf al langere tijd medicijnen of zie je bij één van je ouders dat de hoeveelheid medicatie toeneemt, leg dit dan eens voor aan je huisarts. Wie weet gebruik je wel meer dan nodig! En dat is zonde!

Wees alert, weet wat je slikt én waarom en bespreek je medicijngebruik regelmatig met de huisarts!

Als ik mensen begeleid om gezonder te gaan leven start ik altijd met een uitgebreide intake. Daarbij kijken we ook naar het medicijngebruik. Sommige medicatie kan tijdens het traject (in overleg met de huisarts) afgebouwd worden. Dat is pure gezondheidswinst!

Wil jij jouw levensstijl (incl. medicatie) eens onder de loep nemen, kijk dan op www.vitans.nl voor meer informatie.