Lekker fit en vrolijk de winter door?

Gebruik jij nooit voedin vrolijk en fit in de winter gssupplementen omdat je al gezond leeft? Gezond eten is inderdaad een prachtige basis om veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Hebben we het echter over vitamine D, dan ben je er niet met alleen goede voeding!

Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt door ons lichaam zelf, onder invloed van zonlicht. Geen wonder dat veel mensen juist in de winterperiode een tekort kunnen oplopen.

Waarom is vitamine D zo belangrijk? Allereerst omdat deze vitamine een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem en er dus voor zorgt dat je een goede weerstand hebt. Dan kun je denken aan het voorkomen van een griepje, maar vitamine D blijkt ook preventief te werken bij bepaalde vormen van kanker. Vitamine D zorgt ook voor sterke botten en tanden omdat het helpt bij de opname van calcium door je lichaam. Het hebben van gezonde spieren en een goed evenwichtsorgaan is eveneens deels afhankelijk van deze invloedrijke vitamine. En dan is er ook nog een rol weggelegd in de werking van de hersenen. Hoe precies is nog onduidelijk, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen met een laag vitamine D gehalte vaker last hebben van depressieve gevoelens. Als je deze opsomming ziet, dan kun je je voorstellen dat een tekort aan vitamine D ook moeheid en lusteloosheid teweeg kan brengen.

Wil jij dus lekker fit en vrolijk de winter door, dan doe je er goed aan om je vitamine D gehalte wat aan te vullen! Dat kun je op 3 manieren doen:

  1. Probeer zoveel mogelijk elke zonnestraal mee te pakken! Schijnt het zonnetje een keer, grijp je kans en ga lekker naar buiten!
  2. Eet regelmatig producten waar vitamine D in zit. Dit geldt vooral voor vette vis (zoals zalm en makreel) en in mindere mate voor witvis, vlees, eieren en roomboter.
  3. Regelmatig naar buiten en voldoende vette vis eten, is in ieder geval gezond, maar om vitamine D aan te vullen is dat alleen niet voldoende. Daarom adviseer ik je om gedurende de winterperiode je vitamine D gehalte aan te vullen m.b.v. een supplement.

Er is heel veel keuze in voedingssupplementen en waar moet je nou precies op letten? Allereerst het soort vitamine D. Je kunt kiezen uit vitamine D2 (plantaardig) en vitamine D3 (dierlijk). D3 is de vorm die ook aangemaakt wordt door je eigen lichaam en is het meest effectief. Dan de hoeveelheid. Er zijn een aantal risicogroepen gedefinieerd. Behoor je tot een risicogroep dan wordt geadviseerd om het hele jaar door vitamine D bij te slikken.

Risicogroepen:

  • Kinderen tot 4 jaar (10 mcg)
  • Zwangere vrouwen (10 mcg)
  • Mensen die weinig buiten komen (10 mcg)
  • Mensen met een donkere huid (10 mcg)
  • Vrouwen tussen de 50 en 70 jaar (10 mcg)
  • Iedereen van 70 jaar en ouder (20 mcg)

Behoor je niet tot één van deze risicogroepen dan adviseer ik je om alleen in de winter 10 mcg vitamine D te slikken. Vrouwen boven de 50 jaar adviseer ik om in de zomer 10 mcg en in de winter 20 mcg te gebruiken i.v.m. het extra risico op osteoporose na de overgang.

Kies verder voor een zo zuiver mogelijk supplement, met zo min mogelijk onnodige toevoegingen zoals gluten, lactose, soja-eiwit, sacharose (suiker), gist, synthetische conserveermiddelen en synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.

Kom maar op met die winter; wij zijn er klaar voor!