Bloedend tandvlees? Minder onschuldig dan je denkt!

Veel mensen hebben last van o gezond tandvlees ntstoken tandvlees dat kan gaan bloeden bij het poetsen van hun tanden. Lekker belangrijk, er zijn wel ergere dingen, zul je wellicht denken. In onderzoeken komt echter steeds vaker naar voren dat slechte mondhygiëne meer consequenties kan hebben dan enkel een slecht gebit.

Zo lijkt er verband te bestaan tussen ontstoken tandvlees en tal van aandoeningen zoals aderverkalking, beroertes, infarcten, maag-, darm- en alvleesklierkanker, artritis, longontsteking, botontkalking en het chronisch vermoeidheids syndroom (CVS).

Je tandvlees kan ontstoken raken als de agressieve bacteriën in tandplak zich tussen je tanden gaan nestelen. Dit kan zich verder ontwikkelen tot parodontitis, waarbij uiteindelijk ook het kaakbot aangetast kan worden. Parodontitis kan goed behandeld worden, maar veel mensen gaan er niet mee naar de tandarts omdat ze er in eerste instantie niet veel hinder van ondervinden.

Hoe het ontstoken tandvlees kan leiden tot andere aandoeningen is nog niet helemaal duidelijk. Een verklaring zou zijn dat de bacteriën in tandplak via het tandvlees in de bloedstroom terecht komen. Een andere gedachte is dat bacteriën uit de ontsteking via de darmen of via het bloed tot reacties in het lichaam leidt. Heb je een chronische tandvleesontsteking, dan verkeert het immuunsysteem constant in een alarmfase!

Denk er dus niet te licht over als je tandvlees regelmatig bloedt bij het poetsen!

Probeer het ontstaan van tandplak zoveel mogelijk te voorkomen. Het is deels genetisch bepaald; sommige mensen hebben meer last van tandplak dan anderen. Maar je hebt zelf ook invloed. Tandplak ontstaat bijvoorbeeld na suikerrijk eten en drinken. Daarnaast vergroot roken, maar ook het hebben van een stressvol leven de kans op een tandvleesontsteking. Wees ook alert op kunstgebitten die niet goed passen en scheefgroeiende tanden want die kunnen ook infecties veroorzaken.

Ontstaat er tandplak dan is het zaak om dit zo goed mogelijk te verwijderen. Dit doe je allereerst door heel goed te poetsen! En vervolgens met behulp van flosdraad, ragertjes en/of tandenstokers de rest verwijderen.

Haal je tandplak niet goed weg, dan wordt op den duur tandsteen gevormd. Nieuwe tandplak hecht zich vervolgens makkelijker op tandsteen, waardoor de hoeveelheid tandplak snel toeneemt. Tandsteen kun je met poetsen niet meer verwijderen, dat kan alleen de tandarts of mondhygiënist.

Belangrijk:

  • Vraag je tandarts welke middelen (flosdraad, rager, tandenstoker) jij het beste kunt gebruiken om tandplak te verwijderen.
  • Heb je last van bloedend of gezwollen tandvlees, een slecht zittend kunstgebit of een slechte adem maak dan een afspraak bij je tandarts of mondhygiënist.

Eet verder gezond en wees alert als stress te vaak de kop opsteekt. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken, neem dan contact met me op.

Poets ze!