Waarom je hersenen alarm slaan als je opeens heel gezond gaat leven!

Ken je dat? Je bent het opeens zat dat je kleding niet lekker zit en je je niet fit voelt. Het roer moet rigoureus om! En dus begin je met een dieet. Je bent super gemotiveerd. Je start met een gezond ontbijt, maakt daarna gelijk een salade klaar om mee te nemen naar je werk, je slaat traktaties van je jarige collega’s af, drinkt geen druppel alcohol meer en sport 3 x per week. Je valt af, je voelt je fitter, kortom je voelt je fantastisch! Maar dan…gebeurt er iets onverwachts. Een reorganisatie op je werk, één van je kinderen is ziek, je ouders worden hulpbehoevend, je hebt bonje met je partner of…verzin het maar. En dan blijkt je nieuwe leefpatroon nog geen routine te zijn, maar volledig op wilskracht te draaien. En dat kost veel energie en die is er even niet meer. Weg nieuwe leefgewoontes, terug naar af! MISSION FAILED!

Als het veranderen van je gedrag niet lukt, dan wil dat niet zeggen dat je een slappeling bent. Natuurlijk heb je motivatie nodig om ergens aan te beginnen, maar als je te extreem van start gaat slaat de amygdala, een systeem in onze hersenen, alarm. De amygdala is van levensbelang omdat hij ervoor zorgt dat we in actie komen als er gevaar dreigt. Dat ons lichaam stressreacties vertoont en dus kan vechten, vluchten of bevriezen bij acuut gevaar is allemaal dankzij die amygdala. Maar wat blijkt? De amygdala treedt ook in werking als we te grote gedragsveranderingen doorvoeren. En de (vaak onbewuste) stress die dan ontstaat zorgt voor blokkades en werkt averechts. Om nieuwe dingen te leren heb je namelijk een ontspannen brein nodig!

Een paar tips om je hersenen te slim af te zijn:

  • Verander niet in één keer, maar stapsgewijs! Stel jezelf een klein maar concreet doel en ga daar mee aan de slag. Bijvoorbeeld: als je al lang niet meer gesport hebt kun je je zelf als doel stellen om elke week een half uur te wandelen.
  • Verhef je nieuwe gedrag tot routine. Laat je hersenen eraan wennen door het vaak te doen. Er ontstaan dan nieuwe verbindingen in je hersenen waardoor het gemakkelijker wordt. Zet pas een volgende stap als je nieuwe gedrag een gewoonte is geworden.
  • Regelmaat doet wonderen. Als je bijvoorbeeld wilt gaan mediteren, reserveer daar dan een vast moment voor. Bijvoorbeeld je vrije ochtend. In het begin zet je een herinnering in je agenda, maar na verloop van tijd zit het in je systeem en gaat het vanzelf!

In mijn praktijk houd ik rekening met de werking van de amygdala. Ik maak gebruik van een stapsgewijze methode om gezond gedrag aan te leren. Meer weten? Neem contact met me op voor meer informatie .