Liever een pil dan...

Wat is het toch jammer dat er niet eerst naar je levensstijl gekeken wordt voordat je een pil krijgt voorgeschreven!

Begrijp me niet verkeerd; er zijn tal van aandoeningen die er voor zorgen dat je afhankelijk bent van medicatie. In die gevallen is gezonder leven niet meer toereikend.

Maar in veel andere situaties wordt er onnodig snel naar een medicijn gegrepen. Een pil moet voor een snelle oplossing zorgen en de bijwerkingen nemen we op de koop toe. Wel of niet merkbaar, bijwerkingen zijn er altijd! En zo kan het verhelpen van de ene kwaal een startpunt zijn van een nieuwe kwaal. Hoeveel mensen slikken niet meerdere medicijnen op één dag, waarvan een deel om de bijwerkingen te onderdrukken! Dit is een cirkel waar je maar beter niet in terecht kunt komen.

Het is een feit dat veel klachten door een gezondere levensstijl op te lossen zijn of in ieder geval te verminderen. Maar waarom wordt er dan niet eerst gekeken of een klacht te verhelpen is door gezonder te eten, vaker te bewegen en meer te ontspannen?

Als je er wat langer bij stilstaat dan zijn er meerdere oorzaken te bedenken. Het begint bij de huisarts, die heeft maximaal 10 minuten per patiënt. In die tijd moet hij of zij helder krijgen waar de patiënt last van heeft, eventueel een onderzoekje doen, een oplossing aandragen en het dossier bijwerken. Petje af om dat in 10 minuten voor elkaar te krijgen! Het inventariseren van de levensstijl van de patiënt alleen al kost meer tijd. Laat staan om ook nog gerichte adviezen te geven of adequaat door te verwijzen. Het voorschrijven van een pil is veel sneller! Er zijn ongetwijfeld veel huisartsen die dit graag anders zouden willen, maar niet kunnen omdat ze afhankelijk zijn van de richtlijnen van de zorgverzekeraars. Om nog maar niet te spreken over eventuele andere belangen m.b.t. het voorschrijven van de medicatie.

Maar huisartsen of zorgverzekeraars de schuld geven, is te makkelijk! Ook wij, patiënten, werken mee aan het huidige gezondheidssysteem. Want laten we eerlijk zijn, als we naar de huisarts gaan, dan verwachten we toch ook een snelle en makkelijke oplossing! De boodschap 3 x daags één pil is veel makkelijker dan het advies dat we 3 x per week moeten gaan bewegen en iedere dag minimaal 300 gram groenten moeten eten. En zo maken we het elkaar gemakkelijk; de huisarts hoeft geen confronterend gesprek aan te gaan en kan na 10 minuten door naar de volgende patiënt. En wij rijden langs de apotheek en leven door zoals we deden…tot de volgende klacht.

Ik daag je uit om je verantwoordelijkheid te nemen! Kijk eens kritisch naar je levensstijl. Wat zou jij kunnen doen om je lichaam in een optimale  conditie te krijgen? Stel jezelf die vraag voordat je klachten krijgt. En heb je een kwaal, vraag je dan af of die ook op een natuurlijke wijze te verhelpen is (zonder bijwerkingen). En ja, soms heb je pech en heeft je lichaam wat extra hulp nodig in de vorm van een medicijn. Maar ook dan geldt dat je veel sneller herstelt als jouw lichaam in goede conditie is.

Love yourself enough to live a healthy lifestyle! En kun je daar wat hulp bij gebruiken, neem dan gerust contact met me op…