Smoothie proeverij bij Naktuinbouw

Het afgelopen jaSmoothie proeverij - Naktuinbouwar heeft Naktuinbouw veel geïnvesteerd in de vitaliteit van haar medewerkers. Er werden tal van activiteiten aangeboden waaronder teambuilding, gezond eten & koken, mental coaching, loopbaantraining, sportactiviteiten en mindfulness.

Op het gebied van gezonde voeding, mocht ik voor Naktuinbouw workshops, groepstrajecten en 1-op-1 coaching verzorgen. Het leverde medewerkers nieuwe inzichten, gezondere eetgewoontes en inspirerende gesprekken met collega’s op.

Tijdens de personeelsbijeenkomst in december mocht ik als afsluiter van het jaar invulling geven aan een smoothie proeverij. Maar dan wel de echte gezonde smoothies, met fruit én groenten!

Recepten en tips om thuis zelf aan de slag te gaan met smoothies werden uiteraard uitgedeeld.

Wil jij thuis ook een gezonde smoothie maken? Lees dan deze tips en laat je inspireren door de recepten!

Hoe gezond ben jij?

Vorige week was ik bij GrantGrant Thornton Thornton in Leiden voor een lunchsessie.

Deze sessie stond volledig in het teken van het onderwerp ‘hoe gezond ben jij?’ en 'hoe kun je nog gezonder worden?'.

Gedurende een half uur werden de medewerkers uitgedaagd om hun eigen gezondheid eens kritisch onder de loep te nemen. Diverse onderwerpen op gezondheidsvlak passeerden de revue, uiteenlopend van voeding tot slaapgedrag. Telkens aangevuld met de vraag ‘welke gezonde boost kan jouw leven gebruiken?’.

Wil jij het nieuwe jaar ook starten met een gezondheidscheck? Lees verder...

Weet welke medicijnen je gebruikt!

Kijk jij naar ‘hoe word ik 100?’ dan heb je gisteren kunnen zien dat één vaHoe word ik 100?n de deelnemers zoveel medicatie gebruikte dat ze niet eens meer wist waar de verschillende pillen toe dienden. Dat lijkt misschien extreem, maar toch komt het vaker voor dan je denkt.

Het begint met één pilletje. Na enige tijd komt er een tweede medicijn bij. Dat blijkt vervolgens nare bijwerkingen te hebben. Geen probleem ook daar is een middel voor. Voor dat je het weet slik je dagelijks een aantal pillen. Dat wordt een gewoonte en je staat er niet meer bij stil. Medicatie is echter niet onschuldig en heeft altijd bijwerkingen (ook als je dit niet direct merkt!). Lees hier wat jij kunt doen...

Lijnzaad; zinvolle of zinloze hype?

Er zijn veel volijnzaadedingshypes waarbij je je afvraagt of ze nou echt iets toevoegen aan jouw gezondheid of aan de portemonnee van degene die ze met veel lawaai op de markt brengt.

Het regelmatig gebruiken van lijnzaad is wat mij betreft een zinvolle hype! Ik hoop dan ook dat het idee van een hype verdwijnt en lijnzaad voor veel mensen een vast onderdeel in hun voedingspatroon wordt. Lees hier wat lijnzaad voor jou kan doen en hoe je het het beste kunt gebruiken…

Lekker fit en vrolijk de winter door?

Gebruik jij nooit voedingssupplemenvrolijk en fit in de winterten omdat je al gezond leeft? Gezond eten is inderdaad een prachtige basis om veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Hebben we het echter over vitamine D, dan ben je er niet met alleen goede voeding!

Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt door ons lichaam zelf, onder invloed van zonlicht. Geen wonder dat veel mensen juist in de winterperiode een tekort kunnen oplopen.

Deze invloedrijke vitamine heeft veel belangrijke functies in je lichaam. Wil jij dus lekker fit en vrolijk de winter door, dan doe je er goed aan om je vitamine D gehalte wat aan te vullen! Lees hier wat vitamine D voor je doet en hoe je er voldoende van binnenkrijgt....

Meditatie? Give it a try!

Denk jij bij het horen van het woord 'meditatie' gelijk 'dat is niets voor mij!'? Dan schrijf ik dit stuk voor jou!

Meditatie hoort voor jou waarschijnlijk thuis in een spirituele, zweverige en vage hoek waar je bij voorkeur ver vandaan blijft. Leuk voor anderen, maar niet voor een rationeel, nuchter, en down-to-earth persoon zoals jij.

Gelukkig wordt er, voor mensen zoals jij (en ik), tegenwoordig ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mediteren. Want als het niet wetenschappelijk bewezen is dan beginnen we er al helemaal niet aan. En wat blijkt, mediteren verandert je hersenactiviteit! En niet alleen tijdens het mediteren, ook daarna kunnen er structurele wijzigingen in je hersenen optreden die invloed hebben op de manier waarop je reageert of hoe je je voelt. En daar blijft het niet bij, meditatie heeft meer effect op je lichaam. Zo versterkt het onder andere je immuunsysteem, kun je er pijn en ontstekingen mee verminderen, maakt het je positiever, ervaar je minder stress en angsten en kun je je beter concentreren. Tja…dat klinkt goed, misschien toch eens in verdiepen? Lees verder...

Bloedend tandvlees? Minder onschuldig dan je denkt!

Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees dat kan gaan bloeden bij het poetsen van hun tanden. Lekker belangrijk, er zijn wel ergere dingen, zul je wellicht denken. In onderzoeken komt echter steeds vaker naar voren dat slechte mondhygiëne meer consequenties kan hebben dan enkel een slecht gebit.

Zo lijkt er verband te bestaan tussen ontstoken tandvlees en tal van aandoeningen zoals aderverkalking, beroertes, infarcten, maag-, darm- en alvleesklierkanker, artritis, longontsteking, botontkalking en het chronisch vermoeidheids syndroom (CVS).

Waarom is ontstoken tandvlees niet zo onschuldig en wat kun jij zelf doen om slechte mondhygiëne te voorkomen?

En weg…was de opgedane inspiratie!

Vakantie inspiratieLekker toepasselijk van ‘Mwah’ zo aan het einde van de zomer; hopelijk ben jij heel blij teruggekomen van je vakantie!

De meeste mensen zijn inmiddels weer aan het werk. Het is heel verraderlijk om de draad snel weer op te pakken, want er ligt ongetwijfeld een hoop werk op je wachten.

Maar denk nog eens even terug aan je gedachten tijdens de vakantie. Vaak zorgt een andere omgeving, meer tijd en ontspanning voor inspiratie en bezinning! Daar komen vaak interessante voornemens uit...die we op maandag, na de eerste stortvloed aan e-mail, al snel vergeten zijn! Voor dat we er erg in hebben gaan we over tot de orde van de dag. Volgepropte agenda’s, deadlines, sociale verplichtingen…geen tijd meer voor bezinning in ons jachtige bestaan! Op naar de volgende vakantie…

Dat kan ook anders!

Fit, alert & vrolijk op je werk

Duurzame inzetbaarheidAls je gezond leeft, voel je je fitter en energieker. Dat is inmiddels een bekend verhaal. Maar heb je je al eens gerealiseerd dat een gezonde levensstijl ook invloed heeft op hoe alert je bent op je werk? Een afterlunch-dip kan ervoor zorgen dat je minder scherp bent tijdens die belangrijke meeting of dat je een fout maakt bij het opstellen van een offerte. En toch wordt hier door werkgevers nog steeds erg weinig aandacht aan besteed! 

Zorg dat je zelf optimaal functioneert op je werk of laat je team beter presteren...

Vakantiepret & - kilo’s

Weer-technisch was het helaas geen geweldige zomer. We hebben van het KNMI zelfs officieel toestemming gekregen om te klagen!

Weer of geen weer, vakantie zorgt doorgaans voor een heerlijke dosis vrije tijd en plezier! De kinderen zijn vrij en er is ruimte om eindeloos te lummelen of uitstapjes te maken.

Tijdens de vakantie is structuur meestal ver te zoeken. Go with the flow; tijd voor leuke spontane acties! Als je na afloop thuiskomt (en een lege koelkast aantreft) wordt er iets makkelijks gehaald of je eet buiten de deur. En natuurlijk eet je in deze periode regelmatig samen met vrienden en steek je de BBQ aan. Gezelligheid alom, maar meestal minder gezond! Hoe pak je de draad weer op?

Je hebt veel meer invloed op je gezondheid dan je denkt!

good things

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wordt maar liefst 75 % van alle welvaartsziekten veroorzaakt door onze eigen levensstijl! En over welke welvaartsziekten hebben we het dan? Diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, reuma en bepaalde vormen van kanker!

Wil je – al chips etend – liever op de bank blijven zitten, dan word je niet blij van dit bericht. Bij ziekte onze genen de schuld geven is in veel gevallen dus echt te makkelijk! Lees verder en realiseer je waarom dit zo'n goed nieuws is...

Waarom je hersenen alarm slaan als je opeens heel gezond gaat leven!

Ken je dat? Je bent het opeens zat dat je kleding niet lekker zit en je je niet fit voelt. Het roer moet rigoureus om! En dus begin je met een dieet. Je bent super gemotiveerd. Je start met een gezond ontbijt, maakt daarna gelijk een salade klaar om mee te nemen naar je werk, je slaat traktaties van je jarige collega’s af, drinkt geen druppel alcohol meer en sport 3 x per week. Je valt af, je voelt je fitter, kortom je voelt je fantastisch! Maar dan…gebeurt er iets onverwachts. Een reorganisatie op je werk, één van je kinderen is ziek, je ouders worden hulpbehoevend, je hebt bonje met je partner of…verzin het maar. En dan blijkt je nieuwe leefpatroon nog geen routine te zijn, maar volledig op wilskracht te draaien. En dat kost veel energie en die is er even niet meer. Weg nieuwe leefgewoontes, terug naar af! MISSION FAILED! Lees verder hoe je dit kunt voorkomen...

Liever een pil dan...

Wat is het toch jammer dat er niet eerst naar je levensstijl gekeken wordt voordat je een pil krijgt voorgeschreven!

Begrijp me niet verkeerd; er zijn tal van aandoeningen die er voor zorgen dat je afhankelijk bent van medicatie. In die gevallen is gezonder leven niet meer toereikend.

Maar in veel andere situaties wordt er onnodig snel naar een medicijn gegrepen. Een pil moet voor een snelle oplossing zorgen en de bijwerkingen nemen we op de koop toe. Wel of niet merkbaar, bijwerkingen zijn er altijd! En zo kan het verhelpen van de ene kwaal een startpunt zijn van een nieuwe kwaal. Hoeveel mensen slikken niet meerdere medicijnen op één dag, waarvan een deel om de bijwerkingen te onderdrukken! Dit is een cirkel waar je maar beter niet in terecht kunt komen.

Het is een feit dat veel klachten door een gezondere levensstijl op te lossen zijn of in ieder geval te verminderen. Maar waarom wordt er dan niet eerst gekeken of een klacht te verhelpen is door gezonder te eten, vaker te bewegen en meer te ontspannen? Lees verder...

Presentatie 'Voeding & Sport' bij Hardloopvereniging Plantaris (Roelofarendsveen)

Op dinsdag 17 november gaf ik een presentatie bij Plantaris over Voeding & Sport. Wat een gezellige hardloopvereniging; leuke sfeer en geïnteresseerde mensen! Petje af, de meeste aanwezigen waren wedstrijdlopers (10 km, halve én hele marathon). Onderwerp van de avond: hoe kan ik een stap zetten in de richting van een gezonder eetpatroon waar ik ook bij het lopen profijt van ga hebben? We hebben uitgebreid gekeken naar koolhydraten en hoe je die zo slim mogelijk voor je lichaam in kunt zetten! Zie ook de leuke feedback op de Plantaris facebookpagina.