Fit, alert & vrolijk op je werk

Duurzame inzetbaarheidAls je gezond leeft, voel je je fitter en energieker. Dat is inmiddels een bekend verhaal. Maar heb je je al eens gerealiseerd dat een gezonde levensstijl ook invloed heeft op hoe alert je bent op je werk? Een afterlunch-dip kan ervoor zorgen dat je minder scherp bent tijdens die belangrijke meeting of dat je een fout maakt bij het opstellen van een offerte. En toch wordt hier door werkgevers nog steeds erg weinig aandacht aan besteed! 

Zorg dat je zelf optimaal functioneert op je werk of laat je team beter presteren...

Vakantiepret & - kilo’s

Weer-technisch was het helaas geen geweldige zomer. We hebben van het KNMI zelfs officieel toestemming gekregen om te klagen!

Weer of geen weer, vakantie zorgt doorgaans voor een heerlijke dosis vrije tijd en plezier! De kinderen zijn vrij en er is ruimte om eindeloos te lummelen of uitstapjes te maken.

Tijdens de vakantie is structuur meestal ver te zoeken. Go with the flow; tijd voor leuke spontane acties! Als je na afloop thuiskomt (en een lege koelkast aantreft) wordt er iets makkelijks gehaald of je eet buiten de deur. En natuurlijk eet je in deze periode regelmatig samen met vrienden en steek je de BBQ aan. Gezelligheid alom, maar meestal minder gezond! Hoe pak je de draad weer op?

Je hebt veel meer invloed op je gezondheid dan je denkt!

good things

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wordt maar liefst 75 % van alle welvaartsziekten veroorzaakt door onze eigen levensstijl! En over welke welvaartsziekten hebben we het dan? Diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, reuma en bepaalde vormen van kanker!

Wil je – al chips etend – liever op de bank blijven zitten, dan word je niet blij van dit bericht. Bij ziekte onze genen de schuld geven is in veel gevallen dus echt te makkelijk! Lees verder en realiseer je waarom dit zo'n goed nieuws is...

Waarom je hersenen alarm slaan als je opeens heel gezond gaat leven!

Ken je dat? Je bent het opeens zat dat je kleding niet lekker zit en je je niet fit voelt. Het roer moet rigoureus om! En dus begin je met een dieet. Je bent super gemotiveerd. Je start met een gezond ontbijt, maakt daarna gelijk een salade klaar om mee te nemen naar je werk, je slaat traktaties van je jarige collega’s af, drinkt geen druppel alcohol meer en sport 3 x per week. Je valt af, je voelt je fitter, kortom je voelt je fantastisch! Maar dan…gebeurt er iets onverwachts. Een reorganisatie op je werk, één van je kinderen is ziek, je ouders worden hulpbehoevend, je hebt bonje met je partner of…verzin het maar. En dan blijkt je nieuwe leefpatroon nog geen routine te zijn, maar volledig op wilskracht te draaien. En dat kost veel energie en die is er even niet meer. Weg nieuwe leefgewoontes, terug naar af! MISSION FAILED! Lees verder hoe je dit kunt voorkomen...

Broccoli(steel)

Eet jij alleen de roosjes van de broccoli op en gooi je de rest weg? Zonde!Broccoli

De steel is zeker zo lekker en nog gezond ook. Maar hoe eet je die dan? Simpelweg door de harde buitenste schil er af te snijden. Je kunt de steel nu rauw eten of meewokken of - stomen met de roosjes. Snijd de steel dan wel in kleinere stukken zodat ze net zo snel gaar zijn als de roosjes.

Er wordt veel geschreven over broccoli. Dat is niet voor niets. Broccoli is één van de gezondste groentesoorten die er is! Er zitten nauwelijks calorieën in (dus goed voor de slanke lijn!) en heel veel stoffen waar ons lichaam blij van wordt. Zo zitten er veel vezels (stoelgang), calcium (botten), vitamine C en betacaroteen (weerstand) in broccoli. Verder is recentelijk ontdekt dat bepaalde bestanddelen van broccoli (indolen, sulforafaan en glucosinolaten) ons tegen kanker lijken te beschermen! Lees verder...

Liever een pil dan...

Wat is het toch jammer dat er niet eerst naar je levensstijl gekeken wordt voordat je een pil krijgt voorgeschreven!

Begrijp me niet verkeerd; er zijn tal van aandoeningen die er voor zorgen dat je afhankelijk bent van medicatie. In die gevallen is gezonder leven niet meer toereikend.

Maar in veel andere situaties wordt er onnodig snel naar een medicijn gegrepen. Een pil moet voor een snelle oplossing zorgen en de bijwerkingen nemen we op de koop toe. Wel of niet merkbaar, bijwerkingen zijn er altijd! En zo kan het verhelpen van de ene kwaal een startpunt zijn van een nieuwe kwaal. Hoeveel mensen slikken niet meerdere medicijnen op één dag, waarvan een deel om de bijwerkingen te onderdrukken! Dit is een cirkel waar je maar beter niet in terecht kunt komen.

Het is een feit dat veel klachten door een gezondere levensstijl op te lossen zijn of in ieder geval te verminderen. Maar waarom wordt er dan niet eerst gekeken of een klacht te verhelpen is door gezonder te eten, vaker te bewegen en meer te ontspannen? Lees verder...

Presentatie 'Voeding & Sport' bij Hardloopvereniging Plantaris (Roelofarendsveen)

Op dinsdag 17 november gaf ik een presentatie bij Plantaris over Voeding & Sport. Wat een gezellige hardloopvereniging; leuke sfeer en geïnteresseerde mensen! Petje af, de meeste aanwezigen waren wedstrijdlopers (10 km, halve én hele marathon). Onderwerp van de avond: hoe kan ik een stap zetten in de richting van een gezonder eetpatroon waar ik ook bij het lopen profijt van ga hebben? We hebben uitgebreid gekeken naar koolhydraten en hoe je die zo slim mogelijk voor je lichaam in kunt zetten! Zie ook de leuke feedback op de Plantaris facebookpagina.