Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Naar schatting heeft 5 tot 20 % van de Nederlandse bevolking last van het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd. Hoewel dit geen ernstige aandoening betreft, kunnen de klachten vergaande consequenties hebben voor het dagelijkse leven. Buikpijn, problemen met ontlasting, gasophoping, boeren en winderigheid kan in zo’n hevige mate voorkomen dat het je belemmert om er op uit te gaan.

Prikkelbare Darm Syndroom

Het positieve van de diagnose PDS is dat ernstige darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, Colitus Ulcerosa of darmkanker zijn uitgesloten. Het vervelende van de diagnose is dat er geen duidelijk behandelplan bestaat.

PDS is complex omdat er veel verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Verkeerde voeding, te weinig water drinken, gebrek aan beweging, allergieën, een beschadigde darmwand of een disbalans in de darmflora zijn factoren die voor de hand liggen. Vaak speelt er echter ook een psychische component; veel stress zorgt ervoor dat de klachten verergeren. Als de darm daarnaast een te hoge spierspanning heeft of het middenrif te strak gespannen staat, kan dat een negatieve invloed op de peristaltiek van de darm hebben. Bij de meeste patiënten speelt een combinatie van één of meer van deze factoren. Het is dus van belang om meerdere disciplines met elkaar te combineren om PDS goed aan te kunnen pakken!

Een behandeling kan starten met een eliminatie dieet (FODMAP) om gevoeligheden te onderzoeken of een orthomoleculair protocol om de darmen op orde te brengen. Daarnaast gaan we aan de slag met eventuele stressfactoren.

Het onderzoeken van de fysieke kant is ook belangrijk. Dat is waar hulp van de osteopaat wordt ingeschakeld. Osteopathie is een complementaire geneeskunde met een holistische visie. Een osteopatische behandeling bij PDS zorgt ervoor dat de spierspanning normaliseert en ook het pijnlijke en of opgeblazen gevoel afneemt. De handgrepen zijn mild en lijken enigszins op een massage van de buik. Soms is het nodig om pijnloze correcties toe te passen om de beweeglijkheid van de wervelkolom en het bekken te herstellen, want ook dat is van belang voor de darmen.

NB: Voor cliënten in de regio Leiden, werk ik samen met Paul van Osteopathie Wetselaar.

Reacties van cliënten

"Ik heb het vitaliteitsgesprek en het advies als prettig ervaren. Ik vond het in het begin lastig om over mijn ontlastig te praten, maar je gaf me een vertrouwd gevoel. Ook door je eigen ervaringen. Daarnaast heb je veel kennis over voeding en wat dit voor invloed heeft op je lichaam waardoor je een passend advies hebt kunnen geven. Hierdoor heb ik op dit moment minder buikklachten en handvatten om verder mee aan de slag te gaan."

Manon

"Persoonlijke begeleiding op maat! Heel prettig samengewerkt naar mijn persoonlijke doel. Ben veel bewuster van mijn eetpatroon en mijn stoelgang is veel beter geworden!"

Anoniem

Overige gegevens

KVK:     63194945

BTW:    NL001817522B67

Disclaimer                  Algemene Voorwaarden

Sitemap                        Privacy Statement

Contact

VITANS - Michelle Tans

Praktijk: Stationsstraat 1-E-1, 2371 SH Roelofarendsveen

Connect

© VITANS 2023