Deze week in het Leiderdorps Weekblad 'Nieuwe samenwerking voor betere behandeling PDS'

Naar schatting heeft 5 tot 20 % van de Nederlandse bevolking last van het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd. Hoewel dit geen ernstige aandoening betreft, kunnen de klachten vergaande consequenties hebben voor het dagelijkse leven. Buikpijn, problemen met ontlasting, gasophoping, boeren en winderigheid kan in zo’n hevige mate voorkomen dat het je belemmert om er op uit te gaan.

Michelle Tans van VITANS, een in Leiderdorp gevestigde praktijk voor gezond leven, en Paul Wetselaar van de gelijknamige osteopathiepraktijk in Leiden zijn een samenwerking gestart om PDS beter te kunnen behandelen.

Het positieve van de diagnose PDS is dat ernstige darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, Colitus Ulcerosa of darmkanker zijn

uitgesloten. Het vervelende van de diagnose is dat er geen duidelijk behandelplan bestaat.

Leiderdorps Weekblad - Vitans - Wetselaar

PDS is complex omdat er veel verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Verkeerde voeding, te weinig water drinken, gebrek aan beweging, allergieën, een beschadigde darmwand of een disbalans in de darmflora zijn factoren die voor de hand liggen. Vaak speelt er echter ook een psychische component; veel stress zorgt ervoor dat de klachten verergeren. Als de darm daarnaast een te hoge spierspanning heeft of het middenrif te strak gespannen staat, kan dat een negatieve invloed op de peristaltiek van de darm hebben. Bij de meeste patiënten speelt een combinatie van één of meer van deze factoren. Het is dus van belang om meerdere disciplines met elkaar te combineren om PDS goed aan te kunnen pakken!

Michelle Tans is psycholoog en orthomoleculair voedingsdeskundige. "Een behandeling kan starten met een eliminatie dieet (FODMAP) om gevoeligheden te onderzoeken of een orthomoleculair protocol om de darmen op orde te brengen. Daarnaast gaan we aan de slag met eventuele stressfactoren".

Het onderzoeken van de fysieke kant is ook belangrijk. "Dat is waar ik de hulp van de osteopaat inschakel", aldus Michelle. Die osteopaat is Paul Wetselaar. Hij benadrukt dat osteopathie een complementaire geneeskunde betreft met een holistische visie. "Een osteopatische behandeling bij PDS zorgt ervoor dat de spierspanning normaliseert en ook het pijnlijke en of opgeblazen gevoel afneemt. De handgrepen zijn mild en lijken enigszins op een massage van de buik. Soms is het nodig om pijnloze correcties toe te passen om de beweeglijkheid van de wervelkolom en het bekken te herstellen, want ook dat is van belang voor de darmen", licht hij toe.

Wie last heeft van PDS kan contact opnemen met VITANS via de website www.vitans.nl of met Osteopathie Wetselaar via de website www.leiden-osteopathie.nl

Fri, 24 January