‘Mijn mensen verrichten geen fysiek zwaar werk, dus is aandacht voor duurzame inzetbaarheid minder aan de orde!’.
Als het over duurzame inzetbaarheid gaat, wordt vaak het voorbeeld gebruikt van de stratenmaker die niet tot aan zijn pensioen hetzelfde werk uit kan blijven voeren. Hetzelfde geldt voor mensen die in shifts opereren. Tegenwoordig wordt vaak al tijdig gekeken of mensen over kunnen stappen naar dagdiensten en/of omgeschoold kunnen worden.
Verrichten jouw medewerkers voornamelijk kantoorwerk, dan heerst de gedachte dat je dat veel makkelijker lang vol kunt houden. Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, maar hier is wel enige voorzichtigheid geboden. Een combinatie van de hele dag zitten, weinig beweging, stressvol werk met deadlines en ongezonde voeding is helaas een voorbode voor veel meer kans op hart- en vaatziekten!
Een medewerker blijft altijd verantwoordelijk voor zijn eigen levensstijl, maar je kunt als werkgever wel op positieve wijze gezond gedrag stimuleren. In ieder geval op de werkvloer. Een aantal suggesties:
Faciliteer gezonde maaltijden in de kantine of laat deze bezorgen. Je hebt geen invloed op wat medewerkers thuis eten. Maar als je ervoor kunt zorgen dat jouw personeel in ieder geval een gevarieerde, volwaardige en gezonde lunch tot haar beschikking heeft, is er wel een mooie basis. Die kan er zomaar voor zorgen dat mensen thuis ook wat aanpassingen gaan doorvoeren.
Zorg voor zit-sta bureau’s zodat medewerkers niet 8 uur aan één stuk zitten
Organiseer gezamenlijke sportactiviteiten (train voor de 5 km en schrijf je samen in voor een loopje), eventueel begeleid door een trainer.
‘Moeten we dat ook nog voor ons personeel regelen?’ Nee, dat hoeft niet! En ja de werknemer heeft ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Maar wat veel werkgevers over het hoofd zien is dat het hier gaat om een win-win situatie op de lange termijn.
Doorgaans wordt er door bedrijven wel aandacht besteed aan (mentale) onderwerpen zoals voldoende uitdaging, gezonde werkdruk en een leuke werksfeer. Een onderwerp als levensstijl wordt echter meestal buiten beschouwing gelaten. En dat is zonde, want hoe je eet en leeft kan van invloed zijn op je energieniveau en ook op allerlei processen in je hersenen (geheugen, leercapaciteit, concentratie, stemming). Op dat vlak valt vaak nog veel winst te behalen! Een gezonde en energieke medewerker is langer inzetbaar, kan zich beter concentreren, is scherper in zijn werk en bovendien een leukere collega!
Wil je een keer sparren over welke stappen jullie als bedrijf op dit vlak kunnen zetten, neem dan contact op!
Thu, 08 February