Zwarte bonen Zwarte bonenburgersburgers 

2-3 personen

400 gr zwarte bonen

½ bosje koriander of peterselie (steeltjes en blaadjes)

150 gr (biologische maïs), uitgelekt

1 rode peper met zaadjes

2 el olijfolie

1 middelgrote rode ui

1 bosui

10 groene olijven, zonder pit

1 knoflookteen

1 tl gemalen komijnzaad

50 gr feta

½ ei

50 gr havermout

toppings naar keuze: feta / tomaten / komkommer / avocado / rucola of veldsla / rode peper in ringetjes / bosui in ringetjes / kiemen of broccolicress


Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de zwarte bonen in een vergiet en was ze met water en laat uitlekken. Verdeel de uitgelekte zwarte bonen over bakpapier en zet ze in de oven totdat ze open barsten en knapperig worden. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Haal de bonen uit de oven en laat ze wat afkoelen. Laat de oven aan staan.

Doe de geroosterde zwarte bonen, maïs, rode ui, bosui, knoflook, olijfolie, rode peper, olijven, verse kruiden en komijnzaad in de keukenmachine en meng door elkaar. Het bonenmengsel mag nog wel wat structuur houden.

Doe het bonenmengsel in een kom. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout. Kluts het ei en doe de helft bij het bonenmengsel samen met de havermout en feta. Meng alles door elkaar. Is het bonenmengsel te nat? Voeg dan nog wat havermout toe. Als het niet blijft plakken voeg je nog wat ei toe. Laat een half uurtje staan zodat het mengsel wat steviger wordt.

Snijd ondertussen alle groenten in plakjes. Vorm mooie bonenburgers van het bonenmengsel. Verhit een pan op hoog vuur met wat olijfolie. Bak de burgers een paar minuten per kant bruin en krokant. Leg ze op een bakpapier in de oven en bak nog ongeveer 10-15 minuten.

Doe wat sla (+ beetje olie en peper & zout) op de borden en leg daar de burgers op. Verdeel de toppings over de burgers.

Lekker met bijvoorbeeld een groentepuree of zoete aardappelfriet.

Bron: www.yellowlemontreeblog.nl