Creëer jij een gezond werkklimaat voor jouw medewerkers

‘Mijn mensen verrichten geen fysiek zwaar werk, dus is aandacht voor duurzame inzetbaarheid minder aan de orde!’.

Als het over duurzame inzetbaarheid gaat, wordt vaak het voorbeeld gebruikt van de stratenmaker die niet tot aan zijn pensioen hetzelfde werk uit kan blijven voeren. Hetzelfde geldt voor mensen die in shifts opereren. Tegenwoordig wordt vaak al tijdig gekeken of mensen over kunnen stappen naar dagdiensten en/of omgeschoold kunnen worden.

Verrichten jouw medewerkers voornamelijk kantoorwerk, dan heerst de gedachte dat je dat veel makkelijker lang vol kunt houden. Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, maar hier is wel enige voorzichtigheid geboden. Een combinatie van de hele dag zitten, weinig beweging, stressvol werk met deadlines en ongezonde voeding is helaas een voorbode voor veel meer kans op hart- en vaatziekten!

Een medewerker blijft altijd verantwoordelijk voor zijn eigen levensstijl, maar je kunt als werkgever wel op positieve wijze gezond gedrag stimuleren. In ieder geval op de werkvloer. Een aantal suggesties:

  • Faciliteer gezonde maaltijden in de kantine of laat deze bezorgen. Je hebt geen invloed op wat medewerkers thuis eten. Maar als je ervoor kunt zorgen dat jouw personeel in ieder geval een gevarieerde, volwaardige en gezonde lunch tot haar beschikking heeft, is er wel een mooie basis. Die kan er zomaar voor zorgen dat mensen thuis ook wat aanpassingen gaan doorvo kantoorwerk eren.

  • Zorg voor zit-sta bureau’s zodat medewerkers niet 8 uur aan één stuk zitten

  • Organiseer gezamenlijke sportactiviteiten (train voor de 5 km en schrijf je samen in voor een loopje), eventueel begeleid door een trainer.

  • Zet een fruitmand neer i.p.v. een koekjestrommel

  • Vergader staand of als het overleg lang duurt, wissel af tussen zitten en staan.

  • Stimuleer om tijdens de pauze ook even naar buiten te gaan of plan 1-op-1 overleg in tijdens een wandeling

  • Besteed aandacht aan voldoende ontspanning. Juist als medewerkers in staat zijn om even afstand te nemen van hun werk (door even te wandelen of een potje te tafeltennissen) zijn ze daarna veel geconcentreerder.

  • Goed voorbeeld, doet goed volgen. Draag uit dat een gezonde work-life balance belangrijk is (juist om goed te kunnen presteren) en pas het zelf ook toe. Altijd als langste op kantoor blijven zitten is niet echt een mooi voorbeeld!

  • Voorzie je mensen van informatie op het gebied van gezond leven. Door workshops of groepstrajecten te organiseren op het vlak van lifestyle, geef je aan dat je het belangrijk vindt dat mensen gezond blijven. En daar ook tijd en aandacht aan wilt besteden.


  • Geef mensen de mogelijkheid om met hun gezondheid aan de slag te gaan in de vorm van 1-op-1 trajecten of met een klein groepje. Veel medewerkers willen graag gezonder leven, maar weten vaak niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Daar kun je als werkgever een faciliterende rol in vervullen.

‘Moeten we dat ook nog voor ons personeel regelen?’ Nee, dat hoeft niet! En ja de werknemer heeft ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Maar wat veel werkgevers over het hoofd zien is dat het hier gaat om een win-win situatie op de lange termijn.

Doorgaans wordt er door bedrijven wel aandacht besteed aan (mentale) onderwerpen zoals voldoende uitdaging, gezonde werkdruk en een leuke werksfeer. Een onderwerp als levensstijl wordt echter meestal buiten beschouwing gelaten. En dat is zonde, want hoe je eet en leeft kan van invloed zijn op je energieniveau en ook op allerlei processen in je hersenen (geheugen, leercapaciteit, concentratie, stemming). Op dat vlak valt vaak nog veel winst te behalen! Een gezonde en energieke medewerker is langer inzetbaar, kan zich beter concentreren, is scherper in zijn werk en bovendien een leukere collega!

Wil je een keer sparren over welke stappen jullie als bedrijf op dit vlak kunnen zetten, neem dan contact op!