Nooit meer te druk!

Tijdens de zomervak nooit meer te druk - Tony Crabbe antie heb je bewust de balans opgemaakt. Zat ben je het om altijd zo druk te zijn, vaak een gehaast gevoel te hebben en telkens achter de feiten aan te lopen. Goede voornemens volgen; na de zomer ga je het totaal anders aanpakken! Weg met die stress en al die paniekerige acties. Vanaf dit najaar ga je vanuit rust en wel overwogen aan de slag. So far, so good!

En dan ga je vol goede moed (en je voornemens op zak) weer aan de slag. Eerst op je gemak de berg aan mailtjes wegwerken om overzicht te creëren. Maar nog voordat je halverwege bent, staat er een collega aan je bureau. Er is een grote order binnengekomen! Superdeal voor de organisatie; enige maar…er zit een strakke deadline op! “Fijn dat je weer terug bent”, zegt je collega, “zonder jou zouden we het nooit voor elkaar krijgen!”. Je bent amper binnen en de ratrace is alweer begonnen! Je denkt nog even aan je goede voornemens, maar onder het mom van ‘dit is echt belangrijk’, zet je ze (voorlopig) aan de kant. Kwestie van goed time-management en dan hoeft het helemaal geen stress op te leveren.

Je bent goed in plannen en toch voel je je steeds gejaagder, opgefokt zelfs! Doe je het misschien toch niet goed? En dus ga je nog kritischer kijken hoe je zo efficiënt mogelijk kunt werken. En dat lukt; je verzet nog meer werk in minder tijd. Maar in plaats van rustiger, krijg je het eigenlijk alleen maar drukker. En dan lijkt die zomervakantie opeens heel lang geleden!

Herkenbaar? Lees dan het boek van Tony Crabbe, Nooit meer te druk; een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld. Dit boek helpt je om op een hele andere manier naar drukte te kijken. Niet meer vanuit het perspectief; hoe kan ik in korte tijd zoveel mogelijk doen? Juist niet! De hoeveelheid werk is namelijk oneindig in onze overvolle wereld. En dus gaat het erom dat je drukte de baas wordt door bewuste keuzes te maken. Aan de hand van leuke onderzoeken, praktische tips en goede onderbouwingen laat Tony Crabbe je zien dat druk zijn juist het kiezen van de makkelijkste weg is. Verstand op nul en doorgaan! Er is veel meer moed voor nodig om stil te gaan staan en bewuste keuzes te maken.

Het boek is echt een aanrader als je het idee hebt dat je steeds te kort schiet! Te veel stress is een uitputtingsslag voor je lichaam. Blijf er niet mee rondlopen en ga actief aan de slag met stressreductie. Kun je daar wat hulp bij gebruiken, maak dan een afspraak .

Om je een indruk te geven van het boek, volgt hier een aantal passages:

Om je niet door drukte opgeslokt te voelen, moet je het idee loslaten dat je alles kunt doen als je je tijd maar goed indeelt en benut. Waar je je op moet richten is op het krijgen van het gevoel dat je je eigen leven beheerst. Beheersing begint met de bereidheid om je behoefte aan controle los te laten en de bereidheid moeilijke beslissingen te nemen.

Druk zijn is (bij een lopend buffet) je bord volladen met de vreemdste combinaties van gerechten. Druk zijn is de makkelijke keuze maken tussen ‘wel of niet’ iets doen, waardoor je uiteindelijk ‘te veel op je bord hebt liggen’. Bij een overdaad aan dingen die je zou moeten doen, betekent beheersing dat je vaker de moeilijke vraag stelt, dat je vaker de keuze maakt ‘welke’…… Een goede beslissing nemen houdt in dat je alle alternatieven in overweging neemt en vervolgens kiest ‘welke’ van alle keuzes die je hebt de meeste prioriteit heeft.

We verspillen onze aandacht door te veel tegelijk te willen doen en door te gejaagd bezig te zijn. Met het volproppen van elke minuut van onze dag verliezen we de momenten waarom het gaat.

Telkens wanneer ons brein zich heroriënteert komt er een kleine hoeveelheid dopamine vrij, een neurotransmitter die je een goed gevoel geeft en waardoor je het gevoel krijgt dat je effectief en efficiënt bezig bent….Hoe sneller we schakelen, hoe meer dopamine er vrijkomt. We moeten leren om onderscheid te maken tussen de dopaminekick van multitasken en het prettige gevoel dat je krijgt wanneer je iets hebt gedaan en je daar tevreden over bent. De dopaminekick houdt de illusie in stand dat we goed bezig zijn.

Druk zijn is niet cool, niet boeiend en niet effectief. Maar omdat het als een successtrategie gezien wordt, verspreiden veel mensen als voornaamste boodschap over zichzelf dat ze het druk hebben, echt heel druk. Dat is een gemiste kans, want als je eenmaal iemands aandacht hebt, dan is het zonde die kans te verspillen door te vertellen dat je niet in staat bent om je leven en je werk te beheersen.

Zelfeffectiviteit wil zeggen dat je een moeilijke situatie tegemoet kunt treden in de wetenschap dat je je goed hebt voorbereid, met het zelfvertrouwen dat je je best gaat doen, en in het vertrouwen dat je, wat je ook voor een reactie krijgt, je hier altijd mee om zult kunnen gaan.

We vertrouwen erop dat onze dierbaren zullen begrijpen dat we dit werk moeten doen, dat dit telefoontje noodzakelijk is. We vertrouwen erop dat ze zich tevreden zullen stellen met onze restjes, met de kruimels die van de tafel vallen nadat we al onze energie, creativiteit en aandacht hebben gegeven aan drukke bezigheden die de dopamine door ons lijf doen gieren.

Hij ontdekte dat mensen hun gelukspieken niet beleefden als ze aan het relaxen waren, maar als ze zeer actief bezig waren. Deze momenten noemde hij flowervaringen….We missen vaak de gelegenheid om in een flow te raken door drukdoenerij en gebrek aan focus.

Het boek is echt een aanrader met veel eye-openers!