Wanneer heb jij voor het laatst antibiotica gebruikt?

Gelukkig worden antibiotic microbioom a steeds minder snel voorgeschreven, maar soms ontkom je er niet aan en krijg je een kuurtje voorgeschreven.

Antibiotica hebben als doel het doden van bacteriën en/of de ontwikkeling van bacteriën te remmen. Een perfecte remedie tegen bijvoorbeeld een long- of blaasontsteking.

So far, so good!

Antibiotica doden echter meer bacteriën dan nodig! Ook veel goede bacteriën sneuvelen bij het gebruik van deze medicatie. Vooral in je darmen kan dat problemen geven. Daar kun je gelukkig wel iets aan doen. Een toelichting…

In de darmen zitten bizar veel bacteriën; 100 biljoen! En ze wegen maar liefst 1,5 kilo! De darmbacteriën worden ook wel de darmflora of het microbioom noemen. Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën en ieder mens bezit een andere samenstelling van 50 tot 200 van deze soorten. Hoe meer diversiteit, des te beter.

We komen er steeds meer achter dat het microbioom heel belangrijk is voor onze (mentale en fysieke) gezondheid en het immuumsysteem. Het produceert vitaminen, maakt giftige stoffen onschadelijk, speelt een belangrijke rol in de spijsvertering en je stoelgang en zorgt voor de opname van voedingsstoffen uit het eten. De darmbacteriën bewaken als het ware de darmwand en zorgen dat alleen de juiste voedingsstoffen in de bloedbaan terecht komen.

Het microbioom bestaat altijd zowel uit goede als slechte bacteriën. Dat kan geen kwaad zolang de goede bacteriën overheersen. En daar gaat het vaak mis op het moment dat we een antibiotica kuur gebruiken. Er kunnen dan zoveel goede bacteriën gedood worden dat er een disbalans ontstaat. En dat kan klachten teweeg brengen. Zelfs enige tijd na de kuur.

Beter is het om de disbalans te voorkomen door tijdens het gebruik van antibiotica gelijk goede bacteriën aan te vullen. Dat kan met behulp van probiotica. Dit is een verzamelnaam voor goede darmbacteriën.

Enkele tips:

  • Er zijn veel soorten probiotica op de markt. Het is heel belangrijk om te letten op het aantal verschillende stammen bacteriën. Kies bij voorkeur voor een middel met 9 tot 10 verschillende stammen zodat je diverse bacterie soorten aanvult.
  • Start gelijk met je antibiotica ook met de inname van probiotica.
  • Blijf de probiotica zeker nog 3-4 weken gebruiken nadat je gestopt met de antibiotica om de balans goed te herstellen.
  • Ook als je in het afgelopen jaar antibiotica hebt gebruikt is het een aanrader om alsnog een probiotica kuur van 3 tot 4 weken te doen.
  • Veel mensen gebruiken yakult of soortgelijke drankjes. Los van het feit dat deze producten duur zijn, bezitten ze vaak maar één soort bacterie en is het effect op het microbioom verwaarloosbaar.
  • Gebruik voldoende vezelrijke voeding. Vezels worden niet opgenomen in het bloed, maar dienen als voeding voor het microbioom. Zorg dus goed voor je bacteriën!
  • Een gezonde levensstijl (goede voeding, regelmatig beweging, voldoende slapen en ontspanning) draagt bij aan een mooi divers in balans microbioom!

Het microbioom is verschrikkelijk belangrijk voor je gezondheid! Spring er niet te lichtzinnig mee om. Problemen in je darmen kunnen op veel andere plekken in je lichaam klachten geven. Ga daarom preventief te werk en probeer een disbalans te voorkomen.

Heb je darmklachten of wil je meer weten over het gebruik van probiotica, neem dan contact met me op!